rafinaria PetrotelGrupul Lukoil joaca tare si ameninta statul roman cu retragerea de pe piata romaneasca de rafinare daca va fi lasat in pace de procurori. Astfel, astazi, conducerea rusa a anuntat că va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, a declarat la Ploieşti, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil.

El a sosit astăzi în România de la Moscova şi a avut discuţii pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz, potrivit Agerpres.

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu”, a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing şi distribuţie.

El a spus că joi se va întoarce la Moscova, iar o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri.

Potrivit oficialului, Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe şi impozite pentru acest an.

Vladimir Nekrasov„Considerăm că aceşti 700 de milioane de dolari pe care îi plătim pot fi considerate măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv”, a adăugat Nekrasov. El a mai afirmat că a discutat aceste lucruri şi cu ministrul energiei şi cu vicepremierul României. Le-am raportat situaţia curentă, dar înţelegem foarte bine că nu au dreptul să intervină. Lor le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască bugetul pentru acest an în sensul reducerii veniturilor din impozite”, a precizat oficialul companiei.

Acesta a explicat că 90% din producţia de carburanţi a rafinăriei merge către Lukoil România, care are peste 300 de benzinării pe piaţa locală. Dacă rafinăria se va închide carburanţii vor trebui importaţi din Rusia, Bulgaria sau alte ţări sau achiziţionaţi de la alte companii de pe piaţa locală, însă preţul de vânzare a lor va fi mai mare.

„Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producţia noastră merge către această companie. Aceasta face plăţi către rafinărie iar din aceşti bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe şi facem reparaţii. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor şi vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute şi mii de acţionari, cum vor investi aceşti acţionari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuşi la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piaţa din România şi ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă”, a subliniat Nekrasov, citat de Agerpres.

El a adăugat că acest dosar nu are nicio conotaţie politică.

„Suntem o companie privată şi suntem foarte departe de politică. Înţelegem doar activitatea comercială şi nu ne implicăm în acţiunile politice ale unei ţări. Consideră că toate acuzaţiile sunt nefondate şi vom demonstra acest lucru împreună cu avocaţii”, a mai spus vicepreşedintele Lukoil.

Acesta a completat că nu i s-a prezentat de către procurori nici un document din care să reiasă valoarea prejudiciului din acest dosar.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top