Ministrul de Externe lituanian l-a convocat  pe ambasadorul rus din cauza difuzării de către ambasada rusă din Statele Unite de informații false despre partizanul lituanian Adolf Ramanauskas-Vanagas, în memoria caruia a fost dezvelit un monument la Chicago, se arata in declaratia Ministerului de Externe al Lituaniei, postata pe site-ul oficial.

Ambasada rusă din Statele Unite a protestat împotriva instalării monumentului, susținand ca data dezvelirii acestuia a fost aleasa „deosebit de cinic”, deoarece aproape că a coincis cu Ziua comemorarii victimelor Holocaustului și a avut loc cu puțin timp înainte de Ziua Victoriei în Rusia.

„Partii ruse i s-a propus să studieze cu atenție personalitatea lui Ramanauskas-Vanaga, activitățile sale, deoarece este un candidat necorespunzător pentru statutul de complice ai naziștilor sau participant la Holocaust. Reputația sa este confirmată de mulți experți independenți care investighează cercetează din acea perioadă și de documentele de arhivă”, se arata în declaratia Ministerul de Externe.

Partea rusa a fost îndemnată să se abțină pe viitor de la răspândirea de dezinformări și de încercările de rescriere a istoriei, bazate pe acuzații fabricate de structurile represive ale erei sovietice.

Potrivit Ministerului de Externe al Lituaniei, astfel de afirmații ale Rusiei fac parte dintr-o campanie de dezinformare mai larga prin care se încearcă să se discrediteze mișcarea partizanilor din Lituania, pentru a nega astfel existența ocupației sovietice.

După cel de-al Doilea război mondial, Ramanauskas-Vanagas a fost conducatorul partizanilor lituanieni care au opus rezistența în fața ocupației sovietice.

Lupta armată pentru restabilirea independenței lituaniene a fost condusă de el din 1944 până în 1953.

Ramanauskas-Vanagas a fost arestat de KGB în 1956, supus torturii și executat în anul următor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to MAE de la Vilnius l-a convocat pe ambasadorul rus pentru răspândirea de informații false

  1. bogdan spune:

    A fost un erou care a prajit porci sovietici dupa invazia Lituaniei in 1940 ! De asta nu-l inghit godacii criminali condusi de Pitikul nebun ! Vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Adolfas_Ramanauskas . Adevarul nu minciunile porcesti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top