Procuratura Generală a Ucrainei a început urmărirea penală împotriva unor membri ai Comitetului de Investigații din Rusia (colegii lor procurori din Rusia). Recent, Comitetul a initiat o ancheta privind fapte de genocid împotriva locuitorilor vorbitori de limbă rusă din Donbas comise de catre înalți oficiali ucraineni și militari.
Anchetatorii ruși sustin că politicienii ucraineni și armata au emis ordine care încalcă Convenția din 1948 „Cu privire la prevenirea crimelor de genocid” și care vizează distrugerea populației vorbitoare de limbă rusă, anunta site-ul RTF.
Experții juridici cred că în cazul privind genocidul intentat de Comitetul de Investigatii din Rusia, suntem in fata un nou truc propagandistic, fara nicio perspectiva juridica serioasa.
Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, politicianul și avocatul Zorian Shkiryak este de părere că adevaratul dosar al genocidului trebuie deschis impotriva presedintelui Vladimir Putin.
„Trebuie să vă spun că nu-mi face nicio placere sa comentez inepţiile Comitetului de anchetă al Federației Ruse. Mai ales atunci când se folosesc termeni cum ar fi genocid. Daca e sa vorbim deschis despre genocid, atunci trebuie sa spun ca ar trebui ridicata problema anchetarii președintelui rus Vladimir Putin la Tribunalului Internațional pentru crime de razboi, inclusiv genocid impotriva poporului ucrainean. Am putea vorbi si despre Cecenia, Georgia.
Maestrii genocidului sunt la Kremlin. Ei sunt cei care apeleaza la nimicire in cazul tuturor celor care nu sunt de acord cu politica imperială a lui Putin. Desigur, dosarul initiat nu va avea niciun fel de consecințe, pentru că nu există temeiuri legale nici macar sa deschizi subiectul. Este un alt atac informatic pus la cale de propaganda rusă împotriva Ucrainei, o noua incercare de escaladare a conflictului ajuns intr-un punct extrem de fragil”, declara Zorian Shkiryak.
Valeri Borschev, membru al Grupului Helsinki de la Moscova, activist pentru drepturile omului. Borschev consideră că inițiativa autoritatilor ruse nu are perspective juridice.
„Genocidul este o acuzație foarte gravă. Pentru a demonstra această crimă, se cer fapte precise, culese cu sprijinul comunitatii juridice internaționale, expertiza internationala, care sa nu fie aprobata doar de un stat, ca acum. Nici până în prezent nu a fost complet și fără echivoc recunoscut genocidul impotriva poporului armean din secolul al XX-lea, cu toate că au existat dovezi mai mult decât suficiente. Din punct de vedere juridic este, desigur, un caz fara nicio speranță. Este o cascadorie mediatica murdara intr-un război mediatic murdar.
Elena Lukianova, doctor în drept, crede că personalul din cadrul Comitetului de Investigații din Rusia ar trebui să acorde mai putina atentie politicii si mai multă luptei împotriva criminalității.
„Nu-mi este clar modul in care initiezi un dosar penal pe teritoriul unui stat străin cu care te afli în conflict militar. Prin urmare, pentru mine totul pare foarte ciudat. Mai degraba sunt niște jucării diplomatice, sau poate nu chiar diplomatice.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.