Mai multe ţări membre ale NATO au învinovăţit vineri Rusia pentru încetarea aplicării Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pact din care SUA s-au retras oficial, transmite Reuters.

Ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat că Moscova poartă responsabilitatea pentru încetarea INF şi a subliniat că Regatul Unit a susţinut pe deplin răspunsul NATO.

”Rusia a cauzat căderea tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea în secret a unui sistem de rachete care încălca tratatul şi care poate ţinti capitalele din Europa. Desconsiderarea sistemului internaţional bazat pe reguli ameninţă securitatea europeană”, a scris Raab pe Twitter.

Potrivit Xinhua, ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat că expirarea INF ar putea avea drept rezultat o nouă cursă a înarmării nucleare.

Într-o declaraţie dată publicităţii joi noaptea, Maas a spus că expirarea INF înseamnă că ”Europa îşi pierde o parte din securitatea sa”. ”Sunt convins că astăzi trebuie să reuşim, încă o dată, să ne supunem regulilor privind dezarmarea şi controlul armamentelor pentru a împiedica o nouă cursă a înarmării nucleare”, a spus şeful diplomaţiei germane.

El a lansat un apel către Washington şi Moscova de a salvgarda noul tratat START, semnat în 2010, în vederea scăderii arsenalului de rachete nucleare strategice.

La rândul său, Ministerul de Externe polonez a afirmat vineri că Rusia are pe umerii săi întreaga responsabilitate pentru încetarea INF.

”Lipsa de pregătire a Rusiei de a reveni la conformarea cu INF nu le-a lăsat Statelor Unite nicio alternativă”, a menţionat diplomaţia de la Varşovia.

Anterior, NATO a declarat că ”Moscova poartă răspunderea exclusivă pentru încetarea existenţei Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF)”, susţinând ferm decizia SUA de a se retrage din acest pact şi a anunţat că va răspunde într-o manieră ”măsurată şi responsabilă” la riscurile semnificative pe care le comportă racheta rusească 9M729 la adresa securităţii aliaţilor.

Tratatul INF, încheiat în 1987, a permis distrugerea aproape în totalitate a unei categorii întregi de rachete nucleare cu rază intermediară în Europa şi a puţin peste 4% din arsenalul nuclear total al celor două ţări.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Mai multe ţări NATO învinovăţesc Rusia pentru încetarea tratatului INF

  1. Ioan Savu spune:

    Uau …iata o poza care ne arata cum este WC-ul de la Bruxelles, plin cu rahatii Europei!
    Din pacate tabloul nu este complet , pentru ca mai lipsesc Goebel si Goering
    Numai cand le vezi mutrele alea imputite iti dai seama ca tot ce vezi acolo pute a rahat hitlerist si a pericol de tazboi

  2. bogdan spune:

    E corect !

    • Ioan Savu spune:

      De ce e corect?
      Cum poate functiona un contract daca una dintre parti, in cazul nostru Trump = SUA l-a reziliat?
      Sau la prosti merge si asa?

      • bogdan spune:

        imbecilule materialul este”corect”. iar tratatul a fost denuntat Oficial de voi Porcii inaintea USA ! mai treci pe la scoala godac inapoiat si sarantoc…

        • Ioan Savu spune:

          Ma fiul iepii …oare cat trebuie sa fi de prost incat sa nu fi aflat ca la vremea cand Rusia a denutat oficial tratul deja erau luni de cand SUA sa retras din el …asa ca Rusia l-a denuntat pentru ca un tratat de unul singur nu este un tratat ci o prostie Donquijotista fara rost !
          Ma purcel mai ai multe de invatat pina sa ajungi si tu un porc ca toti porcii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top