gazoductStrângerea de fonduri pentru construcţia secţiunii offshore, pe sub Marea Neagra, a gazoductului South Stream a fost amânată pentru primul trimestru al anului următor, anunta agenţia rusă Interfax, care citeaza o sursă din interiorul Gazprom.

„Acţionarii au decis să aranjeze finanţare în primul trimestru al anului următor”, a declarat sursa citată.

O alta veste proasta pentru Gazprom este reevaluarea costul acestei secţiuni offshore a gazoductului. Potrivit purtătorului de cuvânt al consorţiului South Stream Transport, Jasper Jansen, costul South Stream va depăşi pragul de zece miliarde de euro, pentru Itar Tass.

Jansen a adăugat că valoarea finală a acestei secţiuni va fi cunoscută abia după ce vor fi încheiate toate contractele.

Secţiunea offshore a conductei South Stream va avea o lungime de 931 de kilometri, între oraşul Anapa din Rusia şi portul bulgar Varna via Marea Neagră. La finele lunii trecute, Jasper Jansen declara că lucrările de construcţie la secţiunea offshore a conductei South Stream vor începe în luna noiembrie a acestui an, iar amplasarea de ţevi va începe dinspre partea rusească a conductei.

south streamConducta South Stream, un proiect al cărui cost este estimat la 40 de miliarde de dolari, este destinată să transporte gazul natural rusesc în Europa ocolind, însă, Ucraina. Proiectul nu a primit încă aprobarea Uniunii Europene, care încearcă să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, în condiţiile în care o treime din necesarul de gaze al UE este importat din Rusia.

În luna iulie a acestui an, Comisia Europeană a cerut Guvernului bulgar să suspende lucrările la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze şi accesul la conductele care transportă gazele naturale, iar după anexarea Crimeei de către Rusia a pus procesul de aprobare în aşteptare.

Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acţionarii proiectului sunt: Gazprom, cu 50%, Eni (Italia), cu 20%, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa), cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top