merkel Hollande PutinPutin este convins ca principala cauza a dezastrului economiei poate fi inlaturata odata cu anularea sanctiunilor, impuse impotriva Rusiei dupa ce maimultele sale din Donbas au doborat Boeingul malaezian.

Pentru a face acest lucru, el acum încearcă să încropeasca o „coaliție pro-rusa” în UE, care ar putea pune veto pe prelungirea pachetului de sancțiuni. De aceea, în ultimele două luni Putin s-a întâlnit cu „idiotii utili” din UE, liderii statelor membre ale Uniunii Europene care manifesta simpatii fata de Rusia si autocratul ei. Este vorba despre premierul maghiar Viktor Orban, președintele Ciprului, premierul grec și cel italian. Alti posibili „idioti utili” ar putea fi recrutati din Austria, Cehia şi Slovacia.

Insa miza lui Putin este gresita. Ca sa scape cu adevarat de sanctiuni el ar trebui sa o binedispuna pe Merkel sau sa-l corupa pe Hollande. Pentru ca, altfel, o privire urata a doamnei Merkel spre grupul nazbatios italo-greco-ciprioto-maghiar si o apostrofare din partea lui Hollande sunt sificiente ca gasca putineilor sa se sparga la fel de repede cum s-a constituit.Merkel Putin

Nici starea de spirit din UE, mai ales din Germania si nordul Europei, nu este favorabila ridicarii sanctiunilor. Tensiunea militara în bazinul Doneț a scazut, dar nu s-a stins si toata lumea este convinsa ca, de fapt, e doar o perioadă de acalmie.

În plus, pana la vara ar trebui sa ne parvina rezultatele provizorii ale investigatiei privind cauzele dezastrului Boeingului din Donbas. Dupa toate probailitatile, rusii vor fi declaraţi vinovati si, pe buna dreptate, pentru ca „maimuțele inarmate” din Donbas nu sunt capabile sa foloseasca tehnologia sofisticată necesara doborarii unui avion aflat la o altitudine de 10.000 metri.

Dar sa presupunem ca, printr-o minune, Putin scapa de sanctiuni.

Actiunile Rusiei impotriva vecinilor deja au pus pe ea stigmatul unei zone imprevizibile, pe care nicio banca straina nu va dori s-o finanteze. Nici macar prietenii chinezi nu s-au grabit sa disponibilizeze fonduri, asa cum spera Kremlinul. Iar sistemul financiar rusesc nu este în măsură să mobilizeze bani pe piata interna, ci doar sa-i toace.

Ideea anularii sanctiunilor prin intermediul idiotilor utili din UE va eșua lamentabil ca toate celelalte idei globale anterioare ale lui Putin.

Prima a fost că SUA nu vor avea curaj sa impuna sancțiuni grave in sectorul corporativ și bancar, si că Occidentul se va limita cu sancțiuni specifice împotriva unor oficiali, dupa modelul „Belarus”. A doua – că Europa nu se va alatura sancțiunilor grele impuse de USA. A treia – că Rusia va fi ajutata financiara de China.Putin Tsipras

Cat timp Putin are impresia ca mai are sanse in jocul sau cu ridicarea sancțiunile, este puțin probabil să înceapa ofensiva generala in Ucraina, ceea ce inseamna ca pana la vara Kievul are un moment de respiro si timp pentru consolidarea apararii. Seful statului rus va fi insa baiat cuminte doar pana in momentul in care îi va deveni clar deznodamantul in problema sancțiunilor.

Dupa acel moment, indiferent cum se procedeaza cu sanctiunile, Putin va ataca. Va ataca dacă europenii extind sancțiunile împotriva lui, in semn de represalii (asa cum a atacat în luna ianuarie la Mariupol, dupa ce a fost anulata reuniunea în format normand planificata la Astana, dar care apoi a fost reprogramata la Minsk) si va ataca daca sanctiunile sunt anulate (avand mainile economice iar dezlegate).

Cu toate acestea, greu de vazut ca Putin sa fie capabil sa organizeze o ofensivă pe scară largă. Ucraina nu este Georgia. E o tara intinsa si  oricum (acum) mult mai bine pregătita militar, iar populația locală din regiunile de est a vazut deja, pe viu, ce aduce cu sine „lumea rusa”. Asa ca, orice ofensivă pe scară largă împotriva Ucrainei va esua în asedii punctuale a numeroase orașe mari și mijlocii, iar Putin va primi un război urban sângeros, de tipul de Sarajevo.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 4,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top