Două canale de televiziune rusești au fost descoperite lansând in eter „teorii ale conspirației” și propagandă rusă pentru auditoriul tv european. Spre exemplu, pentru activitatea în Europa, posturile rusești de televiziune NTV și REN TV au obtinut licențe în Marea Britanie. Acum, tot mai multe voci cer modificarea legislatiei europene pentru a preveni astfel de situații, scrie The Telegraph.

Publicația se concentrează pe explicarea mecanismului difuzarii radio și tv în Uniunea Europeană și a derapajelor înregistrate de-a lungul anilor în activitatea posturilor de televiziune din Rusia în Europa.

The Telegraph afirmă că televiziunile din Rusia au folosit Marea Britanie ca centru pentru diseminarea propagandei și a teoriilor conspirației cu privire la otrăvirea recentă a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în Salisbury.

Oficialii britanici susțin că atacul a fost efectuat cu ajutorul neurotoxinei „Noviciok”, dezvoltată în URSS, și acuză Rusia de organizarea sa. Moscova neagă implicarea și cere probe.

Publicația explică faptul că regulile Uniunii Europene permit radiodifuzorilor să difuzeze pe teritoriul tuturor țărilor membre, chiar dacă canalele TV sunt înregistrate doar într-un singur stat. Pentru NTV și REN TV, Marea Britanie a devenit o astfel de platformă.

După cum observă DW, autoritatea de reglementare din „țara de origine”, în acest caz Marea Britanie, este singura responsabilă pentru controlul fiecărei companii de radiodifuziune înregistrate. Ziarul subliniază totuși că, în pofida numeroaselor încălcări din ultimii ani ale regulilor in vigoare, Ofcom nu a revocat licența radiodifuzorilor ruși.

De exemplu, The Telegraph analizează difuzarea de televiziuni rusesti în Letonia (via Marea Britanie). Auditoriul statelor baltice a fost bombardat recent cu apeluri de a semna o petiție prin care se se inițieze un referendum de modificare a Constituției Letoniei, precum și o declarație falsă că inițiativa a fost aprobată de comisia electorală din Letonia. Ziarul subliniază faptul că astfel de televiziuni provoacă „îngrijorare serioasă” aliaților britanici din țările vecine Federației Ruse.

Ambasadorul Letoniei în Regatul Unit, Baiba Braže, a solicitat Ofcom să „facă mai mult” pentru a respecta regulile. Ea a cerut schimbări în normele UE care ar putea permite autorităților locale de reglementare să intervină în situațiile de conflict. De asemenea, Braže susține că și postul rusesc Russia Today emite propaganda pură.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Marea Britanie – ”cap de pod” pentru propaganda tv a Kremlinului în Europa

  1. bogdan spune:

    Noi i Lumea Civilizata suntem prea democrati si „politically correct” cu Porcii ! Trebuie sa ne trezim si sa dam Porcii afara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top