bulgakovÎn ultima vreme ucrainenii nu stiu ce sa faca cu marele fiu al Kievului – Mihail Bugakov. Cel care a înălțat frumusețea orașului și, în același timp, a ridiculizat ideea independenței Ucrainei de Rusia, Mihail Bulgakov se afla intr-o relatie extrem de dureroasa cu Ucraina independenta, scrie The New York Times (NYT).

Noi il numim marele fiu al Kievului”, – declara directorul muzeului lui Bulgakov din Kiev, Ludmila Gubiauri. Cu toate acestea, ea a fost una dintre cenzorii care a dus la decizia guvernului de a interzice noul miniserial „Garda Albă” in Ucraina, vazut ca o propaganda rusă nerusinata”, notează ziarul.

În timp ce unii ucraineni exprima ostilitate fatisa fata de Rusia, altii se confruntă cu o criză de identitate, razboiul declansat de Moscova, pe de o parte și contradicțiile operei lui Bulgakov, reflectă zbuciumul interior al ucraineanului intelectual” – se arata in articol.

M-am considerat dintodeauna parte a culturii ruse: mama mea este rusoaica, tatăl meu – ucrainean, spune Alexei Ryabchin, economist și jurnalist de la Donetk, care candideaza acum pentru alegerile in Rada Suprema Am mulți prieteni ruși, îmi plac cărțile în limba rusă. Limb rusa o vorbesc acasă. Așa că mă întreb: Cine sunt eu?”

Unii dintre prietenii mei cred adevărații patrioți ai Ucrainei nu ar trebuie să vorbească în limba rusă, pentru că ei ne sunt dușmanii, spune Irina Bekeshkina, sociolog specializat în sondaje de opinie De ce ar trebui să  identificăm limba rusa cu Putin? Limba rusa a existat cu mult înainte de Putin„.

Din pacate, propganda rusa are la indemana uninstrument perfect cu care sa bata „iredentistii” ucraineni. În acest sens, „arta continuă să fie un teren minat,” scrie autorul NYT.

În Garda Albă„, Bulgakov subliniaza dezgustul elitei urbane fata de țăranii ucraineni care se ridică împotriva Kievului. Liderii lor sunt descrisi drept trădători, lași și antisemiți, notează ziarul.

garda albaÎn ceea ce privește limba ucraineană, Bulgakov scrie în romanul sau că aceasta era înțeleasa doar pe cheiuri, vara, cand „oameni zdrențăroși descarcau din barje pepeni verzi„.

Prin urmare, pentru Agenția Cinematografica de Stat a Ucrainei, interzicerea miniserialului  Garda Albă a fost o decizie aproape fara precedent. Cu toate acestea, potrivit acesteia, filmul demonstreaza disprețul pentru limba ucraineană, ucraineni și statul ucrainean„.

Gubiauri a fost printre cei care au fost rugati sa se pronunte in legatura cu difuzarea filmului in Ucraina. Eu nu-l văd ca pe o operă de artă, e doar propagandă„, a spus ea, menționând că tot ce este ucrainean este prezentat într-o lumină negativă.

Vladimir Fedorin, cu educatie la Moscova, fost redactor-sef al Forbes Ucraina, a găsit filmul chiar mai prorus decât cartea. Pentru Bulgakov, independența Ucrainei a fost ceva între glumă și tragedie, spune el.

La Kiev și in suburbiile sale, dorința de schimbare este inteleasa de oamenii de peste 40 de ani mult mai greu. Ei foarte mult timp au privit spre Rusia și mai ales spre Moscova ca la o stea călăuzitoare notează NYT.

„A existat un astfel de vis: sa te realizezi la Moscova„, spune Savik Shuster, moderatorul celui mai celebru talk show din Ucraina. Shuster s-a mutat la Kiev cu un deceniu în urmă, după ce a fost interzis la televiziunea rusă.

Pentru acesti oameni este greu sa se identifice cu o alta identitatespune el. Dar, in schimb, e mult mai usor pentru cei de douăzeci de ani. Pentru ei  Moscova este e doar un alt oraș„.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top