Statele Unite dețin aproximativ 3.800 de focoase nucleare, potrivit unui studiu publicat în The Bulletin of the Atomic Scientists, care acoperă problemele de securitate internațională și amenințările reprezentate de armele nucleare, publicată înființată din 1945 de foști participanți la Proiectul Manhattan.
Oamenii de știință declară că aproximativ 1.300 de focoase ale Statelor Unite sunt montate pe rachete balistice intercontinentale, 300 – pe bombardiere strategice în bazele militare din Statele Unite, iar 150 în baze de pe teritoriul Europei. La acest arsenal nuclear trebuie adăugate cele 2.050 de foacoase, care sunt în rezervă în caz de nevoie.
Potrivit raportului semnat de Hans Christensen, directorul Proiectului de informare nucleară al Federației Oamenilor de Știință americani, âaproape 2.4 mii de focoase învechite au fost retrase din serviciul armatei SUA și ar trebui eliminate până în 2030.
Publicatia menționeaza că arsenalul nuclear al SUA este inferior Rusiei în ceea ce privește numărul de focoase. Cu o lună în urmă, The Bulletin of the Atomic Scientists a publicat un raport cu privire la focoasele nucleare ale Rusiei. Acesta arata că, la începutul anului 2019, arsenalul nuclear al Federației Ruse includea 4.490 de focoase care pot fi desfășurate pe lansatoare strategice cu rază lungă de acțiune.
Din numărul total de focoase nucleare ale Rusiei, aproximativ 1.600 sunt montate pe rachete balistice intercontinentale și bombardiere grele, iar alte 1.070 de focoase strategice sunt stocate împreună cu aproximativ 1.820 de focoase non-strategice. În afara de acest stoc militar, Rusia mai deține aproape 2.000 de focoase pregătite pentru utilizare dintr-un total de 6.490, care trebuie eliminate în conformitate cu un tratat internațional.
Urmare a modernizării armatei pe care președintele rus Vladimir Putin o desfășoară în ultimul deceniu, forțele nucleare strategice ale Rusiei au fost aproape complet înnoite. Iar creșterea numărului de exerciții militare ruse, care au la baza scenariul unui răspuns la amenințarea nucleară, contribuie la creșterea incertitudinii în Statele Unite cu privire la intențiile pe termen lung ale Federației Ruse de a reduce arsenalele strategice nucleare.
Toate acestea stimulează creșterea cheltuielilor pentru apărare și programele de modernizare nucleară. Poziția Rusiei, după cum menționează studiul, face ca liderii SUA și din Europa să aibă îndoieli față de intenția lui Putin de a reduce cu adevărat numărul de arme nucleare.
În conformitate cu acordul privind reducerea și limitarea armelor strategice ofensive, semnat de Rusia și Statele Unite în 2010, fiecare țară trebuie să își reducă arsenalul nuclear, astfel încât, după șapte, numărul total de focoase nucleare să nu depășească 700 de rachete balistice intercontinentale, inclusiv in dotarea submarinelor și bombardierelor grele, precum și 1.550 de focoase și 800 de lansatoare desfasurate și nedesfasurate.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Rachetele modernizate de rusi sunt net superioare celor americane.Nici nu le trebuie mai multe.
…hai na, ati reusit sa lipiti lampile in soclu sa nu mai sara la vibratii? Si ultimele voastre „modernizari” le-ati facut in anii 80…de atunci modernizati mai mult pe hartie… Apropo, mai lucrati la acele „enormitati” de zepeline „ultra avansate”?(bune doar daca nu sufla vantul prea tare si daca tara atacata chiar nu are un pluton de arcasi care sa o doboare…)… Si tancul armata? am inteles ca pt acea ruina s-au primit comenzi doar din partea parcului de „distractii” cu tematica militara de langa Moskurva… Cand terminati testele pentru portavion? cand o sa reusiti sa-i fatati un fratior poluatorului purtator de muste Kur-znetov? Inteleg ca la avioane ati ajuns la generatia a 10-a…sunt atat de invizibile incat chiar nu exista…
Clau
SUA cumpara motoare de racheta rusesti,concepute prin anii 70.Au vrut sa cumpere licenta dar rusii nu au avut incredere in americani ca se pot descurca si singuri si ca urmare nu le-au acordat-o.
Zepelinele alea au atins viteze de peste 20 match.Americanii doar viseaza la o racheta care sa nu iasa din atmosfera si sa atinga viteza aceea.
Cu tancul T14 ai dreptate.Pentru inceput nu sunt variante de export.Exact cum au facut si americanii cu F35.
Si cu portavionul ai dreptate.Din pacate rusii au ajuns la concluzia ca portavioanele sunt eficiente cand ataci tari precum Somalia.Dar au dezvoltat in schimb rachete contra a ceea tu spui portavion purtator de muste.
Exista astfel de avioane.Numai ca putini stiu.Cazul acelui F117 doborat in Serbia.Au iesit mii de oameni pe strazi purtand pancarte pe care scria :Iertati-ne nu am stiut ca este invizibil.
escu…
In SUA deja sunt firme private care asigura transport spatial nu doar NASA. Economia de piata spune sa iei de unde e mai ieftin…daca voi nu va mai permiteti si nu aveti ce sa mai trimiteti pe orbita ati ajuns sa va vindeti rachetele la lichidare de stoc…ieftin…de aceea NASA mai cumpara de la voi. Din pacate sunt si proaste si nefiabile nu doar ieftine, vezi ultimele evenimente, dar cine are bani sa-si asigure proiectul este despagubit… voi nu mai aveti bani de niciun fel, NASA isi permite.
Zepelinele sunt acele baloane uriase care nu zboara cu viteza mare…n-au cum. Sunt acele baloane cu care faceati voi planuri sa mutati armate intregi cu tancuri cu tot. A fost o bazaconie de proiect… tipic grandomaniei si idioteniei sovietice, nefiabile si usor de contracarat. Doborand un asemenea zepelin ai fi doborat o intreaga armata rusnaca… Si oricum nu ati reusit sa depasiti nici in cazul lor faza de maculatura…
Viteza de 20 MACH este inca un vis de-al vostru care arata frumos pe hartie. Pana sa ajungeti sa faceti un sistem fiabil mai aveti multa maculatura de produs… degeaba lansati acele rachete daca vor exploda dupa lansare sau deasupra propriului teritoriu. Una e sa ai ceva in laborator si alta sa o poti produce in serie…
Problema cu T14 nu e exportul ci ca nu o vrea nimeni nici la intern…este un esec logistic…Si usor de contracarat cu sisteme portabile antitanc…
Cand nu ajungi la struguri cu siguranta sunt acri…(in cazul de fata strugurii sunt portavioanele).
F117 este proiect inceput in 1975, cu primul zbor in 1981 si retras din uz in 2008. Ati reusit cu eforturi sa doborati un singur aparat in 99… Spune ce aveti voi acum in 2019 la acelasi nivel cu tehnologia americana stealth din anii 1980 ca sa avem pe ce sa discutam…altfel ajungem iarasi la struguri…
Clau
Aprovizionarea SSI se face cu navete rusești.Habitatul, centrul de comandă și motorizarea SSI sunt rusești.Motoarele cumpărate de SUA sunt de aproximativ 5 ori mai puternice decât cele americane.In 1994 SUA nu avea ceva similar – la putere mă refer.Faceam referire la racheta Avangard nu la altceva.Viteza estimată era 20 match.In teste a atins 27.T14 a fost deja livrat – câteva sute de exemplare armatei ruse.
Portavioanelor au fost într-adevăr un eșec dar au mijloace eficiente de anihilare a lor.Tehnologia stelh diferă – la aplicabilitate mă refer.SUA au renunțat la viteza – cazul F117 – in favoarea invizibilității.Merg pe concepte diferite.
repet…daca sunt mai ieftine cargourile rusesti de ce nu… Si nu doar motoare de racheta aveti puternice, s-ar putea coexista chiar bine cu voi daca n-ati insista sa ramaneti cei mai mari si cretini-idioti de pe planeta…
Rachetele de care spui sunt la fel ca armele minune ale lui Hitler… stralucitoare pe hartie…daca prin absurd se ajunge la conflict n-o sa faca diferenta… asa ca mai bine ramaneti in cotetzul vostru si lasati-va vecinii in pace, imperiul artificial sovietic nu mai exista si nici nu mai e cale de intors…
Apoi degeaba ai cu 2000 mai multe focoase daca tehnologic sunt rudimentare chiar si dupa „modernizare”.
La godaci modernizare inseamna sa schimbe lampile cu tranzistori…pana ajung la IC mai dureaza…