aeroport DonetkÎn timpul ultimei operatiuni ofensive impotriva aeroportului Dontek, o unitate Spetnsnaz din Rusia a fost lichidata, cateva tancuri nimicite si circa 200 de separatisti din batalioanele Vostok-Oplot, Kalmius, Slavianski ucisi, potrivit marturiei unui luptator rus postata pe un forum militar, transmite Unian.

Reproducem mai jos traducerea insemnarilor militarului rus participant la  operatiunea impotriva aeroportului Donetk

Pe scurt, m-am intors de la Kalinin (regiunea, de la spital) am facut un duș și acum pot povesti despre cronologia ultimei lupte de la aeroport. Trebuie să spun că as putea sa scap cate ceva, de aceea sa nu aruncati cu caciulele in mine. Toate datele le-am cules de la răniți și camarazi.

Deci, la 5 dimineața, au anunțat trimiterea în zona aeroportului a unei grupari de soc mixte, exista un pic din toate: oplot/vostok (aproape nimicit), batalionul slavianski (sau mai degrabă compania, tot ce a mai ramas) / Kalmius / și cativa băieții din Rusia, livrati în stare proaspătă, dar se vedea ca nu sunt soldați profesioniști. In general, peste 400 de persoane. La fata locului erau așteptati de niste cosmonatuti” impachetati (trupe Spetsnaz – n.r.) aproximativ 60 de persoane. Mi-au spus sa sunt trupe Alpha (dar nu cred, pentru ca Alpha sunt specilisti antitero și salvare de ostatici). Comandantul lor s-a prezentat drept maior. A citit planul. Gruparea avea 8 tancuri (72 și 64) si transportoare blindate (3 BTR şi mai multe BMP), apoi au ajuns si cateva camioane cu sistem de rachete. In apropiere au fost montate baterii de mortiere. De undeva a început bombardarea aeroportului cu obuziere, sisteme Grad si Uragan (situate în Makeyevka.) Și după barajul de artilerie a inceput primul atac, mai bine zis o recunoastere cu lupta. O treime din grupare, sub acoperirea a doua tancuri si sisteme de rachete a inaintat spre terminal. Înainte de asta spionii au raportat pe teritoriu nu se gaseste „armură” (blindate). După 10-15 minute, tancurile au fost aproape simultan lovite de la distanta de un km, unui tanc i-a fost smulsă turla, celălalt a luat foc și a început să se retragă. Și apoi au început să bată arme de foc de calibru mare și lunetiști, infanteria imediat s-a aruncat la pamant. Apoape instantaneu au inceput sa traga cu mortiere spre noi. Nu puteau sa se ratraga pentru că erau împușcați imediat de lunetisti. Apoi au trimis alte blindate pentru a acoperi retragereaau fost doua tancuri/2 BMP / 1 camion cu sistem de rachete. Acesta din urma a reusit sa amuteasca armele de calibru mare, și infanteria noastra a început să se ascundă în spatele blindatelor, atunci ukrii (ucrainenii in limbajul separatistilot – n.r.) au inceput tiruri cu obuziere, și foarte precise, la doar 500 de metri de vechiul terminal. Unele proiectile au căzut inlcusiv in zona în care erau ukrii (dar probabil ca nu ii deranja). Pe scurt, s-au intors doar jumătate din ai nostri, aproape toate cutiile (blindatele – n.r.) au fost nimicite, a reuist sa scape  doar un BMP, șoferul camionului cu rachete a fost omorat de un lunetist, a rămas acolo.
După o așteptare până la ora 11, au trimis al doilea grup, în acel moment au mai ajuns niste blindate (T72), o parte au nimerit sub focul tunurilor chiar la intrare (1 tanc a fost ars, 2 remorcate). La inceput am avut foc de acoperire a 8 obuziere Ghiatzint, reusind sa se deplaseze pe ocolitoare. Dar apoi, doua obuziere Ghiatzint au fost distruse, celelalte s-au retras  și nu s-au mai profilat. Pe scurt si grupul al doilea a avut probleme mari. Atunci când sub acoperirea a 6 tancuri au ţâşnit, au fost imediat loviti de artilerie, iar apoi au aparut brusc niste avioane și au facut „genocid”. Pe scurt, din 130 de persoane s-au intors 14, toti raniti, prietenul meu aflat in grupul al doilea a avut picioarele secerate, era ca in iad, tehnica ardea, țipau răniții. Mulți dintre răniți au rămas acolo, la fel si mortii.

La ora 13:00, au sosit trupele rusești cu tancuri noi noute T72. Aproximativ 50 de camioane și aproape 30 de tancuri. Și apoi au început sa traga cu tot ce aveau spre aeroport, iar dupa asta, sub acoperirea armurii” au pornit din nou la asalt. Desantura a ajuns pana la terminalul vechi, apoi a fost lovita cu instalatii Grad și mortiere. Apoi din „nisipuri” au iesit si tancurile ukrilor. În ciuda acestui fapt desantul a reusit sa ocupe terminalul vechi, hotelul si  garajele. Au ajuns pana la primul etaj al noului terminal. Apoi nu stiu ce s-a intamplat. Stiu doar ca nimeni nu s-a intors, „cosmonautii” de asemenea, nu au mai fost văzuti (cadavrul maiorului apoi a fost trimis de ucraineni). Dupa o ora ukrii au scos desantura din vechiul terminal, garaje și hotel. Acum fac schimb de prizonieri (din cei 495) pe cadavre. Cadavre sunt o groaza. Nu ne-au lasat sa scoatem blindatele lovite, aeroportul este acum sub controlul deplin al fortelor ucrainene. Au trimis 3 grupuri neînarmate  pentru a strange cadavrele. Nu pot spune numărul oamenilor pierduti, dar nu mai puțin de două sute. Și lol, ukrii acum schimba cadavrele rusilor pe camioane militare, se pare ca nu au suficiente„.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Mărturie din miezul luptei: Cum a fost nimicită o unitate Spetsnaz şi 200 de rebeli

  1. uuk spune:

    indifferent cu cine simpatizezi, smenare, tu chiar esti prost. si rau.

  2. smenaru spune:

    Ahahahahahahhahahahhaha,in curand ucrainenii vor fi la Moscova manati de Nuland.O singura divizie Spetsnaz cucereste toata Ucraina in 2 saptamani,chiar si cateva batalionae de obezi americani

  3. didi spune:

    cumplit. asta e imaginea reala a razboiului. sper ca ucrainenii sa procedeze la fel peste tot in sudul si estul ucrainei si sa ii impinga pe rusi inapoi peste granita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top