putin plangeVladimir Putin a suferit in copilarie o trauma gravă iar acum, în calitate de președinte al Rusiei, încearcă să demonstreze forța și  faptul nu este bine să te pui cu el, crede Philip Jaffé, expert al Federației Elvețiene de Psihologie (FSP), doctor în psihologie, într-un interviu pentru RFI.

Putin a suferit o trauma majora in copilarie și unele emotii legate de acest lucru ar putea sa apăra brusc in zilele noastre„, declara psihologul, comentând lacrimile lui Putin în discursul său la castigarea celui de-al doilea mandat de președinte.

Putin este un om foarte atașat sentimentului loculului sau în statul rus„, a spus psihologul.

Comentand conflictul ruso-ucrainean și confruntarea cu Occidentul,  Jaffe vede intre comportamentului lui Putin o legătură cu evenimentele din copilăria sa.

Eu cred că el este foarte sensibil la traume psihologice, la umilințe, iarasi  există semne că aceleasi traume le-a suferit in copilarie. Toate aceste sentimente trec prin el, prin istoria sa personală și istoria Rusiei„, sustine expertul.

Orice atac, orice critică față de Rusia este percepută ca ceva personal, și cred Vladimir Putin simte ca trebuie să răspundă prin forță, ca un macho, pentru a proteja. Toate acestea vin din copilărie, el trebuie să demonstreze faptul că mai bine nu te pui cu el„- spune psihologul.

putin machoDaca un copil l-ar fi împins, el ii arăta puterea lui fizică într-un mod foarte convingător, ca nimeni pe viitor să nu incerce sa-l domine. Aceste caracteristici personale ale lui Putin au crescut în activitatea lui politica în tot acest timp, de aceea a ajuns sa detina puterea aproape absolută în Rusia „, spune Jaffe.

Putin simbolizează (aproape de imaginea caricaturală) un mascul alpha. El trebuie sa fie observat in calitate de mascul dominant„.

Potrivit lui Jaffe, presedintele Putin este prizonierul imaginii pe care tot el cu disperare a proiectat-o, imaginea cu care se simte confortabil.”

Dar poate că este doar foarte calculat el este foarte inteligent această imagine functioneaza în planul politic și geopolitic in felul urmator: „Nu glumi cu Putin sau Rusia. Eu admir curajul pe care tot eu il radiez„- spune psihoterapeutul.

Jaffe admite Putin se lupta si cu un sentiment de inferioritate. El trebuie să demonstreze în permanență este puternic și nu va cobori niciodata garda, el doar asa se simte confortabil. Pentru că uneori se simte inconfortabil, acest lucru ne aduce înapoi la copilăria lui traumatizantă” spune psihologul.

putin burticaExistă o mulțime de dovezi care arată ca Putin este un neadaptat social. Are probleme cu dezvoltarea relațiilor si stabilirea de prietenii și așa mai departe, a spus terapeutul. Aceasta stangacie se manifestă în moduri diferite, fie este deloc galant cu femeile, fie face lucruri ciudate cu copiii (ii pupa pe burtica, spre exmeplu n.r). Sau dorința de a fi intotdeauna inconjurat de persoane mai tinere” – spune Jaffe.

El a menționat unii dictatori gen Muammar Gaddafi sau Benito Mussolini  pierd simțul realității„, din care cauza devin tot mai iraționali, imprevizibili și periculosi, fac lucruri ciudate.

Philip Jaffé

„Unde este situat Putin. Este un lider puternic de stat sau un dictator psihic bolnav. Mulți spun că Putin se manifesta mai degraba ca un dictator. Dar eu nu cred asta, Putin nu este Gaddafi, fără îndoială, dar pericolul exista, mai ales daca puterea nu este contolata constitutional”, -spune Philip Jaffe

Exista un sindrom care descrie tocmai întreg acest proces Hubris syndromeun respect de sine exagerat, ca urmare a faptului pentru o lungă perioadă de timp a detinut o prea mare putere. Nu spun ca Putin sufera de asa ceva, desi multi ar sustine ca Putin politicianul manifesta fix acest comportament”.

„Unde este situat Putin? Este un lider puternic de stat sau un dictator psihic bolnav. Mulți spun Putin se manifesta mai degraba ca un dictator. Dar eu nu cred asta, Putin nu este Gaddafi, fără îndoială, dar pericolul exista, mai ales daca puterea nu este contolata constitutional„, mai spune expertul.

Potrivit acestuia, o cale eficientă pentru a ne feri ca un lider politic sa se transforme într-un om irațional și periculos este garanția că puterea sa este limitată în timp si ca la un moment dat trebuie s-o paraseasca„.

Puțini dintre marii lideri care au avut puterea absolută au fost capabili sa plece cu demnitate din proprie inițiativă,” – mai spune psihologul.

Vorbind despre poporul rus, Jaffe a declarat poporul rus de-a lungul istoriei a ascultat întotdeauna de un carmuitor foarte puternic și centralizat.”

Partidul Comunist l-a tinut in frâu mulți ani până la comunisti  același lucru poate fi spus și despre puterea ţarista. Nu știu dacă instituțiile de învățământ și cele democratice ar putea indrepta situatia pentru ca, desigur, istoria se repetă, și ne putem aștepta, probabil, la cel mai rău lucur„, a conchis profesorul de psihologie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Masculul alpha plângăcios. Un celebru psiholog face profilul lui Putin

  1. didi spune:

    aia cu pupatul copiilor pe burta e ciudata rau… ca sa nu zic mai mult… iar si mai ciudat mi se pare ca putinica isi injecteaza botox si acid hialuronic sa isi intinda pielea pe fata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top