refugiati sirieni in UngariaPrimele rapoarte despre echipamentele militare rusesti noi și o creștere a numărului trupelor ruse în Siria au venit pe baza unor filmulete realizate de amatori ţi postate pe YouTube şi preluate şi de televiziunea de stat din Siria.

Mulți observatori politici sunt sceptici ca o creştere a prezentei militare ruse in Siria este posibila in conditiile actuale. Rusia are deja probleme presante. Anexarea Crimeei și razboiul hibrid din Donbaspreseaza greu asupra bugetului. Prețurile la petrol și gaze sunt în scădere pe fondul sancțiunilor și antisancţiunlor care omoara standardul de viață al rușilor.

De aceea, în aceste condiții o nouă aventură militară este costisitoare. Dar, la sfârșitul primei săptămâni a lunii septembrie, secretarul de stat al SUA John Kerry l-a avertizat pe omologul său rus Serghei Lavrov ca „escaladarea bruscă a conflictului” va duce la noi victime și creșterea numărului de refugiați din Siria. Dar mai presus de toate, Kerry a subliniat, acțiunile Moscovei ar putea duce la o confruntare cu coaliția țărilor occidentale și arabe împotriva „Statul Islamic” (ISIS).

Dacă Moscova vrea cu adevărat să consolideze sprijinul regimului dictatorului sirian Assad, ce obiective urmărește?

Iata ce spun comentatorii în presa germana:

Putin vrea să inunde Europa cu refugiați

„Calculul rece al lui Putin în Siria” – așa este intitulat comentariul în ziarul Frankfurter Rundschau. Autorul enumeră posibile dovezo ale miscarii de trupe și arme rusesti în Siria și continuă:
„Deși Putin a declarat public că fosta superputere urmărește doar să creeze „o coaliție internațională în lupta împotriva terorismului și extremismului”, el are o serie de motive proprii. Zilele trecute, șeful de la Kremlin ne dădăcea spunand că drama refugiaților este cauzata de brutalitatea ISIS, nu de regimul lui Assad. Cu toate acestea, el este conștient că înteţirea luptelor în Siria, cu ajutorul armelor rusești moderne, va conduce la o creștere bruscă a numărului de refugiati în Europa.

Calculul cinic al lui Putin urmareste în mod clar sa arunce Uniunea Europeană într-o criză umanitară și politică permanentă, ca represalii de raspuns pentru politica UE în ceea ce privește Ucraina si sancțiunile.Siria Aleppo

În plus, Kremlinul este îngrijorat de numărul în creștere rapidă al jihadiștilor vorbitori de limbă rusă. Ei constituie al treilea cel mai mare contingent de imigranți, dupa Tunisia și Arabia Saudită, care lupta de partea ISIS. Putin ar prefera să-i distrugă pe acesti militanți islamiști direct în Siria, să nu aştepte întoarcerea lor în Rusia.

În același timp, sub pretextul luptei împotriva ISIS, avioanele ruseşti ar putea lovi și alte părți implicate în conflict. Scopul Moscovei este sa slăbeasca presiunea asupra regimului lui Assad, ai carui armata este demoralizata”, – scrie Frankfurter Rundschau.

Ar fi mai bine dacă Rusia îi acorda azil lui Assad

In versiunea online a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Peter Sturm scrie că pana cand Moscova nu este de acord cu demisia lui Bashar al-Assad, situația actuală nu se va schimba. Dar Rusia ar putea face un mare serviciu lumii, subliniază autorul:

„Problema Siriei și a întregii regiuni este faptul că nimeni nu poate indica un drum care sa duca la sfârșitul războiului civil. Prin urmare, americanii au dreptate sa respinga intervenția militară a Rusiei, care este motivata în mod clar de salvarea regimului lui Assad. Rusia încă de la început a fost o parte a problemei. Nu au existat semne că intervenția militară activă a presedintelui Putin va contribui dintr-o dată la soluționarea crizei. Acest lucru este cu atât mai imposibil, deoarece Moscova, ca și mai înainte, nu permite abdicarea lui Assad. Propuneri constructive nu au fost propuse încă. Aparent, prea multe părți implicate în conflict se bazează pe o victorie militară pe cont propriu.”

Între timp, vărsarea de sânge și fuga locuitorilor din Siria continuă. Cine ar îndrăzni să-i condamne pe refugiați pentru asta? Dar daca  Moscova ar acorda azil lui Assad, ar putea astfel oferi un serviciu Siriei si intregii lumi”- subliniază Peter Sturm.

În ziarul Süddeutsche Zeitung, Paul-Anton Krüger scrie că tragedia din Siria nu trebuie să fie redusă doar la teroarea ISIS.

El observă:
„Sfârșitul vărsarii de sânge se poate obtine doar politic. El trebuie să fi sprijinit atât de tarile implicate în conflict – cele din Golf și Iran – dar si de SUA și Rusia… Dacă Moscova va încerca acum sa forteze soluția militară în favoarea lui Assad, acest lucru va duce doar la escaladarea conflictului și la noi suferințe. Câștigători vor fi jihadiștii.

În Siria, este necesar să se asigure siguranța tuturor minorităților. În perioada de tranziție, Assad și regimul său încă mai pot juca un rol. Dar un viitor pașnic cu Assad nu va exista. Acest lucru trebuie sa-l recunoasca toata lumea”, încheie Süddeutsche Zeitung.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Mass-media germană: Care sunt obiectivele lui Putin în Siria?

 1. saba spune:

  O sa vedem ce se intimpla dupa intoarcerea lui Putin de la Washington. Este foarte adevarat ca, in general, un razboi provoaca un exod al populatiei. Dar in cazul orientului, exodul a inceput de mult si nu numai din Siria. Despre exodul din Africa ce mai are de spus The Frankfurter Allgemeine Zeitung? Este foarte la indemina sa arunci toata problema sociala din Europa, pe rusi. Siarul, de orientare centru-dreapta (finantat de crestinii democrati) a fost criticat de Spania si Egipt. Dar este prea devreme sa cadem in presupuneri.

 2. rsumy spune:

  Mie imi pare bine ca Phutin se implica in Siria.
  La cat de rupti sunt in cur, asta le mai lipsea.

  O lipsa totala de viziune.
  Sfarsitul (regimului putinist) e aproape!
  🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top