În preajma paradei de comemorare a Zilei Victoriei, regimul autoritarist putinist a găsit o manieră de propagandă care să amintească cetățenilor de mareția Rusiei, prin declanșarea unui război stupid de eliminare a cărților și jucăriilor care amintesc de Germania Nazistă. În acest joc de imagine, a căzut și Maus, un personaj de desene animate anti-fascist, creat de câștigătorul premiului Pulitzer, Art Spiegelman care a fost eliminat de pe rafturile librăriilor din Rusia arată în analiza publicată la BBC de jurnalista Olga Bugakova.
Potrivit jurnalistei ruse, gestul regimului putinist de a interzice cartea lui Spiegelman din librării este de neînțeles în contextul în care statul rus se confruntă cu cea mai gravă scădere a rublei din istoria recentă iar relațiile cu Occidentul sunt tensionate ca urmare a conflictului militar din Estul Ucrainei.
”Autoritățile par atât de hotărâte să elimine chiar cel mai mic semn de propagandă nazistă. De ce a dispărut din librării cartea lui Art Spiegelman? Ei bine, are o svastică pe copertă, ca parte a mesajului anti-fascist”, scrie Bugakova în analiza sa.
Maus nu este singura țintă a campaniei anti-naziste inițiate de regimul autoritarist condus de Vladimir Putin ci și soldățeii de jucărie în uniforme SS. În urmă cu câteva săptămâni, procurorii ruși au confiscat într-o librărie centrală din Moscova soldați de jucărie în uniforme SS pentru ” incitare la ură națională, rasială sau religioasă”.
Svastica, dușmanul lui Vladimir Putin
Campania lansată împotriva simbolurilor naziste de autoritățile centrale a cuprins și o expoziție din Kamchatka unde un poster din epoca sovietică a fost eliminat din cadrul galeriei pentru că avea o svastică. Această măsură a provocat indignare în rândurile unor bloggeri ruși care i-au acuzat pe procurorii ruși că vor să combată amenințări imaginare.
”În copilăria noastră sovietică, într-o țară cu o ideologie comunistă strictă, a existat o mulțime de soldați de jucărie în uniforme fasciste. Și nici un ideolog comunist nu a îndrăznit să afirme că acești soldați de jucărie au promovat nazismul sau au insultat veteranii „, a scris Valeriy Iakov, redactorul-șef al Novyye Izvestiya, într-un editorial.
El a spus că procurorii luptă împotriva unor mituri și au închis ochii la forumul partidelor de extremă dreapta din Europa, desfășurat în Sankt Petersburg în martie, unde simbolurile naziste au fost ”promovate”.
”Lupta împotriva simbolurilor … este ceea ce fac ei într-un azil de nebuni” a concluzionat jurnalistul Maxim Shevchenko, la postul de radio Ecoul Moscovei.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.