”În discursul său adresat Adunării Generale a ONU dedicat protecției suveranității, președintele Donald Trump nu a menționat Rusia. El a făcut doar mici comentarii despre dependența Germaniei de energia rusă. Dar Trump putea aminti cum Rusia a încălcat de mai multe ori suveranitatea altor țări. A fost o mare greșeală. Sub conducerea lui Vladimir Putin, Moscova a devenit cea mai mare amenințare la adresa suveranității altor națiuni, scrie fostul ambasador american în Rusia, Michael McFaul, în paginile Washington Post

Diplomatul amintește că trupele ruse au invadat Georgia în 2008 și Ucraina în anii 2014, redesenand granițele vecinilor săi. În plus, Putin a trimis trupe în Siria în 2015 pentru a proteja un dictator brutal – Bashar al-Assad – care nu are deloc respect pentru suveranitatea poporului său și a comis crime de război împotriva sirienilor. Iar Putin a încălcat suveranitatea SUA în 2016, încercând să influențeze rezultatul alegerilor din SUA cu ajutorul unor troli, propagandă și probabil cooperare directă cu echipa electorală a Trump. În 2018, Putin și regimul său au încălcat suveranitatea Marii Britanii încercând să0l omoare pe fostul spion Serghei Skripal.

Toate acestea nu sunt instrumente normale de politică externă, ci acțiuni criminale. În ultimii ani, sub conducerea lui Putin, Rusia a început să acționeze ca un stat agresiv, încălcând legi, norme și valoril ale sistemului internațional. Dacă Trump nu începe să facă ceva pentru a contracara încălcarea de către Putin a suveranității altor popoare, atunci Congresul trebuie să forțeze administrația să facă acest lucru. Rusia trebuie pedepsita pentru fiecare crimă. Potrivit lui McFaul, noile sancțiuni economice sunt un instrument destul de dur, dar necesar pentru a pedepsi Rusia pentru  comportamentul arogant și ilegal.

Recent, în Congres au apărut numeroase proiecte de lege privind noile sancțiuni, în special Legea privind protecția securității americane împotriva agresiunii Kremlinului (DAASKA), Legea privind protecția alegerilor împotriva amenințărilor prin instalarea de ”linii roșii” (DETER) și Legea privind cooperarea cu partenerii aliați în Europa în domeniul securității energetice”.

Potrivit fostului diplomat, Congresul ar trebui să aleaga cele mai bune elemente ale tuturor acestor proiecte de legi și să adopte un singur document, care să ajungă pe masa președintelui american înainte de alegerile intermediare din noiembrie.

Merită să subliniem câteva principii-cheie pentru a adopta un astfel de proiect de lege.

În primul rând, susține McFaul, Congresul ar trebui să sprijine, iar Trump să semneze proiectul de lege privind sancțiunile preventive, efectul carora va începe automat imediat ce Rusia face din nou ceva agresiv. Această strategie de izolare va proteja suveranitatea americană în timpul alegerilor, precum și DETER, dar ea trebuie să se ocupe și de alte domenii de politică, unde la fel exista necesitatea de a limita agresiunea Moscovei.

În al doilea rând, Rusia trebuie să fie pedepsită cu noi sancțiuni pentru crimele pe care le-a comis deja. De exemplu, în fiecare zi, sprijinul Kremlinului pentru războiul din estul Ucrainei ar trebui considerat drept un nou act ilegal. Și în loc să menținem pur și simplu acțiunea sancțiunilor deja existente pentru invadarea Ucrainei, Statele Unite ar trebui să adopte un calendar legislativ de întărire sistematică a sanctiunilor, dacă Moscova continuă să se comporte agresiv.

În al treilea rând, ar trebui puse în aplicare sancțiuni speciale ca răspuns la acțiunile rusești speciale sau la acțiunile viitoare. Astfel, ele pot fi înlăturate de îndată ce Moscova refuză și se retrage în anumite episoade.

În al patrulea rând, sancțiunile viitoare ar trebui să lovească în mod direct guvernul rus, organizațiile de stat și instrumentele de datorie suverana, precum și companiile deținute de stat. În plus, acestea ar trebui să pirveasca și mass-media de stat și rețelele sociale controlate de guvernul rus. Sectorul privat nu ar trebui să sufere sancțiuni dacă nu oferă sprijin direct pentru politica externă agresivă a Rusiei.

În al cincilea rând, noul proiect de lege ar trebui să elimine anonimatul din transzcatiile cu companii și imobiliare, precum și în tranzacțiile de fonduri în străinătate prin diverse firme de avocatură. Acest lucru va asigura o mai mare transparență a investițiilor ruse și a activității economice în alte țări.

Cel de-al șaselea principiu se referă la abuzul Kremlinului asupra accesului la Interpol. Este necesar să se oprească obiceiul rusesc de a folosi mandate internaționale de arestare din motive politice. Noul proiect de lege ar trebui să preia punctele DAASKA, care se referă la introducerea unor sancțiuni speciale împotriva Kremlinului, pentru a nu-i permite să abuzeze pe viitor de procedurile Interpol.

”Noile sancțiuni vor schimba comportamentul lui Putin? Greu de crezut. Amenințarea introducerii de noi sancțiuni în viitor, mai ales în ceea ce privește amestecul în alegerile americane va avea efect de descurajare? Probabil. Va fi noul proiect de sancțiuni un semnal privind intentia SUA de a descuraja actiunile agresive ale lui Putin pe viitor? Pariez ca da.”

McFaul reamintește că guvernul rus continuă să susțină că sancțiunile nu afectează Rusia. Dar că, în același timp, Kremlinul încearcă mult să le facă atenuate sau anulate. Prin urmare, în mod evident că sancțiunile acționează, de aceea, Congresul ar trebui să adopte noua lege în această toamnă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to McFaul: Fiecare nouă zi de război în Donbas trebuie considerată ca un nou act de agresiune din partea Rusiei

  1. bogdan spune:

    Bravo USA ! Godacii nu inteleg decat de ciomag !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top