medifaxRezultatele alegerilor legislative din Republica Moldova arată că cei mai mulţi cetăţeni susţin dezvoltarea unor relaţii cu Rusia, a apreciat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenţia TASS în pagina electronică.

„În general, rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova arată că un număr semnificativ de alegători moldoveni sunt în favoarea dezvoltării unor relaţii cu Rusia şi a integrării ţării lor în spaţiul eurasiatic”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

Potrivit MAE rus, „concluziile privind caracterul transparent şi democratic (al alegerilor) nu se potrivesc însă cu neregulile flagrante din pregătirea şi desfăşurarea votului”. Ministerul menţionează cazul unui partid cu o importantă susţinere în rândul alegătorilor, care a fost exclus din alegeri.

„Rămân întrebări serioase privind oferirea de posibilităţi egale alegătorilor din străinătate”, continuă comunicatul, referitor la faptul că numai cinci secţii de votare au fost deschise pentru moldovenii din Rusia, sute de mii de cetăţeni fiind astfel privaţi de dreptul de a vota.

„În aceste condiţii dificile, autorităţile ruse au acordat asistenţă maximă pentru votul cetăţenilor moldoveni pe teritoriul ţării”, a precizat ministerul, condamnând încercările Chişinăului de a acuza Moscova pentru desfăşurarea anevoioasă a procesului electoral.

Observatorii internaţionali au apreciat luni într-un comunicat că alegerile din Republica Moldova „au fost caracterizate de o gamă vastă de alternative politice şi au fost în general administrate bine, deşi excluderea unui concurent electoral chiar înaintea scrutinului a ridicat întrebări privind momentul ales şi circumstanţe”.

Partidul Socialiştilor (PSRM), care susţine integrarea eurasiatică a R. Moldova, s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor, cu 21 la sută, iar Partidul Comuniştilor (PCRM) a ieşit pe locul al treilea, cu 17 la sută din voturi.

Dintre cele trei partide proeuropene, cele mai multe voturi a obţinut Partidul Liberal-Democrat (19,75%), urmat de Partidul Democrat (PDM) – 15,94% şi Partidul Liberal (PLM, 9,45%).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top