mediafaxIngerinţa Statelor Unite şi statelor occidentale în afacerile interne ale altor ţări aduc o lovitură grea stabilităţii internaţioale, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat cotidianului norvegian Verdens Gang, citat de agenţia Tass, în pagina electronică.

„Lumea a intrat într-o perioadă de tranziţie şi, după toate aparenţele, situaţia este acum mai mult decât o altă etapă a istoriei – ne confruntăm cu o schimbare a epocilor”, a declarat el. „Are loc o redistribuire a echilibrului global de forţe şi apariţia unui nou sistem policentric al ordinii mondiale”, a adăugat el.

„Situaţia internaţională se caracterizează printr-o turbulenţă tot mai mare şi imprevizibilitate, o intensificare a competiţiei globale care cuprinde nu numai economia şi politica, ci, alături de ele, valorile şi modelele de dezvoltare”, a explicat Lavrov.

„Formarea noii lumi merge mână în mână cu alţi numeroşi factori care fac imaginea relaţiilor internaţionale mult mai neregulată şi mai multiformă decât anterior”, a adăugat el.

„Provocările transfrontaliere precum răspândirea armelor de distrugere în masă, terorismul internaţional, traficul de droguri, crima organizată, epuizarea resurselor şi alimentelor, epidemiile, migrarea ilegală, schimbările climatice şi multe altele se acumulează”, a continuat Lavrov.

„Zonele de conflict se extind şi conflictele izbucnesc cu o frecvenţă mai mare din cauza agravării crizelor interne amplificate de cauze interetnice şi interreligioase”, a afirmat el. „Extremiştii religioşi, inclusiv cei uniţi sub egida aşa-numitului Stat Islamic, râvnesc la puterea etatică în numeroase ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord”, a adăugat el.

Toate acestea produc agregarea elementelor haosului şi anarhiei în afacerile internaţionale, consideră ministrul rus.

Lavrov este încrezător însă că problemele mondiale actuale pot fi rezolvate doar prin eforturi colective ale comunităţii internaţionale pe baza rolului central al ONU. Aceasta presupune elaborarea unor abordări comune fără standarde duble.

„Din nefericire, observăm încercări din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale de a impune modelele lor altora, de a se amesteca în afacerile interne ale unor state suverane pentru a-şi atinge propriile obiective geopolitice”, a afirmat Lavrov. „Aceste metode de acţiune au deschis uşa bombardamentelor în Iugoslavia, incursiunilor în Irak, atacurilor în Libia şi destabilizării în Siria”, a adăugat el. „Toate acestea aduc o lovitură grea stabilităţii internaţionale”, a continuat el.

„Rusia intenţionează să continue să promoveze o agendă unificatoare pe scena internaţională. Noi suntem dispuşi să construim relaţii cu toate statele şi asociaţiile care se arată pregătite să ne întâlnim la jumătatea drumului – destul de natural, pe baze de egalitate, beneficii mutuale şi respect reciproc”, a conchis ministrul rus de Externe.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Mediafax: Ingerinţa SUA în afacerile altor state este o lovitură pentru stabilitatea mondială

 1. spitfire spune:

  Bla, bla! Știm și noi!
  Da’ Rusia asta a cui o fi!? Ăăă!?
  Nu e a ordinii mondiale, nu?!
  Putin, cu fața aia a lui, o fi vr’un anahoret.
  Știm și noi, nu mai suntem cretinii ăia din ’90. S-a supt, puilor!… Schimbați!

 2. rsumy spune:

  Javrov bate campii. Auzi la el: „noua ordine mondiala”, dictata de un stat, Rusia, rupt in fund, cu exporturi „demne” de lumea a treia…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top