propagandaRusia va depune eforturi în vederea deminării oraşului sirian antic Palmira, recucerit de către forţele guvernamentale siriene de la jihadişti din cadrul Statului Islamic (SI), i-a spus preşedintele rus Vladimir Putin directoarei UNESCO Irina Bokova, relatează AP online.

Kremlinul a anunţat duminică într-un comunicat că Putin a discutat la telefon cu Bokova, căreia i-a promis un „maximum de asistenţă” în deminarea oraşului.

Jihadiştii au provocat pagube semnificative la Palmira, unde au distrus numeroase monumente, inclusiv Templul lui Baal, un monument elenistic vechi de 2.000 de ani.

Bokova a subliniat că „eliberarea Palmirei are o mare importanţă pentru lumea culturii”, potrivit Kremlinului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat recucerirea oraşului de către forţele guvernamentale.

„Teroriştii extremişti nu doar că au ucis oameni cu brutalitate, ci au distrus civilizaţii umane”, a declarat el duminică, într-o conferinţă de presă, la Amman, capitala Iordaniei.

Suntem „încurajaţi şi norocoşi” că trupele siriene au recucerit Palmira, a spus el, adăugând că a încurajat Guvernul sirian „nu doar să apreze, ci să încerece să restaureze” situl.

Putin l-a felicitat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru recucerirea oraşului antic, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Într-o convorbire telefonică, el „a subliniat importanţa protejării acestui sit istoric unic pentru lumea culturii”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse.

„Putin a subliniat din nou că, în pofida retragerii celei mai mari părţi a contingentului rus din Siria, forţele armate ruse vor continua să ajute autorităţile siriene în eforturile antieroriste şi în eliberarea patriei de grupări extremiste”, a adăugat Peskov.

Moscova a dezminţit în mai multe rânduri că atacurile sale aeriene în Siria, începând din septembrie, au scopul să susţină regimul al-Assad.

Rusia a afirmat că a efectuat săptămâna trecută peste 100 de raiduri în regiunea Palmirei.

Al-Assad „a notat că succese precum eliberarea Palmirei ar fi imposibile fără ajutorul Rusiei”, a spus Peskov.

Preşedintele sirian a catalogat recucerirea oraşului drept o „realizare semnificativă”.

Respingerea SI din oraşul antic reprezintă o „nouă dovadă a eficienţei strategiei adoptate de către armata siriană şi aliaţii ei în războiul împotriva terorismului”, a declarat el duminică, citat de televiziunea de stat.

Forţele guvernamentale au lansat o ofensivă, în urmă cu aproape trei săptămâni, în vederea recuceririi aşezării, una dintre cele mai frecventate destinaţii turistice din Siria înainte de război. SI a preluat controlul asupra ei în mai.

Presa siriană şi un ONG au anunţat duminică recucerirea oraşului de către forţe siriene susţinute de atacuri aeriene ruse.

„Forţele armate şi grupuri din cadrul Comitetelor Populare pentru Apărare (miliţii aliate Guvernului) au preluat controlul integral asupra Palmirei”, au anunţat duminică oficiali militari sirieni, citaţi de televiziunea de stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top