merkel porosenko 2După discuțiile purtate ieri cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, cancelarul german Angela Merkel a anunțat inițiativa Armistițiului din est.

Ea a numit insa două condiții pentru realizarea armistitiului: în primul rând, acesta trebuie sprijinit de Rusia, și în al doilea rând, este necesar să se întărească controlul la frontiera ruso-ucraineană, transmite Reuters: Avem nevoie de cele două părți pentru a face pace. Ucraina singura nu poate, este imposibil. Sper ca negocierile cu Rusia să fie un succes.

Discutiile Angelei Merkel cu Poroșenko au durat mai mult decât era de așteptat. La final, cei doi au propus un armistițiu in zona de est a Ucrainei, iar Merkel a promis un jutor financiar generos: 500 de milioane de euro pentru refacerea  zonelor afectate de razboi.

În ziua in care se marchează 75-a de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop (și în multe țări din Europa se comemorează victimele stalinismului și nazismului), Merkel a subliniat că Germania si-a invatat lecția de istorie și nu este are de gând sa ajute la rea unei noi divizari in Europa. Germania nu vrea să creeze o noua nenorocire politica, si-a invatat foarte bine lectia de istorie a spus cancelarul.

Merkel a subliniat guvernul federal susține integritatea teritorială a Ucrainei, iar prosperitatea Ucrainei este un obiectiv important în politica germană. Ea a mai spus nimeni nu a uitat despre anexarea” Crimeei de Rusia.

Vorbind despre necesitatea intaririi controlului la frontiera dintre Rusia și Ucraina, Merkel a sugerat monitorizarea cu experți OSCE. Controlul frontierei este o condiție necesară pentru un armistițiu, a spus ea.

Noile sancțiuni împotriva Rusiei nu sunt o prioritate în acest moment. Cu toate acestea, ea nu a exclus un astfel de scenariu daca situatia o va cere.

merkel porosenkoPreședintele Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că speră in succesul negocierilor de la Minsk in cadrul intalnirii cu liderii Uniunii Eurasiatice  (inclusiv Vladimir Putin), precum și cu reprezentanți ai UE.

Merkel și-a exprimat, de asemenea, optimismul prudent: Noi sprijinim negocierile de pace care vor avea loc la Minsk. Am discutat această problemă cu președintele si cred ca aceasta este o oportunitate pentru a obtine progrese.

Cancelarul a susținut descentralizarea puterii centrale in Ucraina, anuntata de Poroșenko. Ea a adăugat fiecare regiune trebuie să-si trăiasca viața „si sa fie responsabila„, Germania pledeaza pentru o descentralizare. Dar există unele probleme. Dacă vorbim despre federalizarea in stil german, în Ucraina acest lucru se intelege într-un mod diferit, aceasta poate afecta integritatea Ucrainei.

Poroșenko a mai spus în luna septembrie va aduce în Parlament proiectul de lege cu privire la ratificarea partii politice a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și acordurile de liber schimb.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top