Putin„În capul lui Putin” (Dans la tête de Vladimir Poutine) este titlul unei cărți în care Michel Eltchaninoff analizează doctrina care determină astăzi viziunea președintelui rus asupra lumii și politica Rusiei.

Profesor la Sorbona, redactor al prestigioasei Philosophie Magazine, cercetator al operei lui Dostoievski – și dintr-o dată a decis să scrie despre Putin-filosoful? În realitate Putin nu are nicio legatura cu filosofia, desi deseori a fost auzit citand din Kant, Soloviov, Berdiaev, și chiar o dată a facut cadou guvernatorilor de regiuni şi oficialilor guvernamentali un volum despre gânditorii ruși din secolele XIX și XX …

Interesul lui Michel Eltchaninoff fata de acest personaj si subiect poate fi explicată prin faptul că el este descendent al emigranților ruși, nepotul preotului Alexandr Elchaninov. Urmăreste evoluțiile din Rusia si este ingrijorat de viitorul ei.

Autorul cărții „În mintea lui Putin” crede că în Rusia a aparut o noua doctrină națională, care ar trebui analizata în mod serios, pentru a înțelege ce se va întâmpla cu aceasta țară și vecinii săi. Doctrina este creata, desigur, nu numai de președintele, dar în cuvintele și acțiunile sale ea se manifestă cel mai clar.

Eltchaninoff sintetizeaza doctrina intr-o triada: conservatorism, teoria „căii rusesti” speciale, moștenita de la slavofili și eurasianismul.

El detaliază punctele de vedere ale Nikolai Berdiaev, Vladimir Soloviov, Ivan Ilyin și alți filosofi ruși (în special, anti-occidentalului Nikolai Danilevsky sau „Nietzsche rus” Konstantin Leontiev), care definesc astăzi viziunea lui Putin asupra lumii şi legitimează puterea pe verticală a presedintelui rus.

Autorul unui articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung sintetizeaza acest concept într-o propozitie mai puțin academica: „Să arăţi curul Occidentului”.Michel Eltchaninoff

Nu are sens sa analizam conceptele filosofilor enumerati. Poate doar sa spunem cate ceva despre Ivan Ilyin: o figura cu adevarat odioasa. Gânditor religios, unul dintre liderii spirituali ai emigrației albe, Ilyin a creat ideologia patriotismului de stat rusesc. El credea că Rusia are propriul drum, iar democrațiile occidentale nu au ce s-o invete. Concepte populare astazi in Rusia – „lider național” și „repere spirituale” – sunt din vocabularul său. Ivan Ilyin a argumentat naționalismul ca „o stare adevărata și justificata”, care l-a condus, printre altele, la următoarea concluzie: „Fascismul a avut dreptate, deoarece este rezultatul unor sentimente patriotice naționale sănătoase”.

Filozofia lui Ilyin este foarte aproape de Nikita Mihalkov, care se crede ca i-ar fi „deschis ochii” lui Putin. Iar după ce președintele rus de mai multe ori l-a citat pe Ilyin în discursurile sale, filosoful rus a început sa fie considerat în cercurile guvernamentale drept o autoritate spirituală necontestata. Cu toate acestea, Ivan Ilyin, Konstantin Leontiev, Lev Gumilyov cu ideea lui de spațiu eurasiatic, opus „lumii de la Atlantic” reprezinta aripa cea mai reacționară din marea cultură rusă.

Desigur, Putin citeaza şi din Nikolai Berdiaev. Aici Eltchaninoff este categoric: Putin nu cunoaște filozofia lui Berdiaiev, probabil că cineva dintre consilierii sai greșeşte intentionat sau din neştiinta. Berdiaiev a fost un adversar categoric al conservatorismului politic și a ideologiei imperiale. Una dintre cele mai importante categorii din filozofia sa este cea de libertate, de om liber.putin carte

Reamintind acest lucru, Michel Eltchaninoff spune: „Slavă lui Dumnezeu, în filosofia rusă exista o foarte mare parte care nu are nimic de-a face cu imperialismul”. Însă, adaugă autorul cărții, sursele filosofice ale „putinismului” sunt definite de alte „tendințe fundamentale: ideea imperială și aplogia războiului”.

Probleme în viitor

Cercetătorul francez ajunge la o concluzie clara: Putin doar incearca sa muleze concepte filosofice imaginare si reale pe propria doctrină geopolitică, bazată pe profetii conservatorismului, pe „calea ruseasca” speciala și „imperiul eurasiatic”, în politica anti-occidentala de model sovietic. Acest hibrid” este vestitorul unui viitor turbulent, crede Michel Eltchaninoff.

Cu acest punct de vedere pesimist este de acord si autorul recenziei cartii din ziarul Neue Zürcher Zeitung. El a atras atenția în special asupra modului în care „se potrivesc” în noua doctrină de la Kremlin și reabilitarea lui Stalin, care devine din nou un personaj bun – în primul rând pentru că a consolidat imperiul, dar și întărirea rolului Bisericii Ortodoxe – pentru că oferă o legitimare spirituala excelenta ideii imperiale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Michel Eltchaninoff: Ce se întâmplă în capul lui Putin?

  1. bogdan spune:

    Un dement complexat ce conduce o tara asisderea lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top