F-16După patru ani de la începerea războiului civil devastator din Siria, președintele Bashar al-Assad recunoaste că are probleme. Gruparea terorista „Stat Islamic” (ISIS) se extinde pe teritoriul său în nordul Siriei, fapt care amenință cu căderea regimului. Acum Assad a trecut la „bombardarea civililor” și alte măsuri care „în mod clar amâna rezultatul inevitabil”, scriu analistii Defense News.

În paralel, SUA a transferat avioane F-16 la baza Incirlik din Turcia. Rusia a facut o contramutare – trimiţând supersonicele MiG-31 în Siria. De pe teritoriul turc, US Air Force poate acţiona mult mai aproape de obiectivele ISIS din Irak și Siria, dar pentru a primi aprobarea Turciei de a folosi baza Incirlik, administrația Obama a trebuit să promita Turiciei o „zona de interdicție aeriană” în nordul Siriei.

Ideei de a limita zborurile sirienilor, Rusia a opus propriile avioane – șase MiG-31M – oferite conform acordului ruso-sirian din 2009. Aceste aeronave sunt echipate cu radare care pot detecta în zbor tinte la altitudini mai mici. Prezenta lor în Siria are în mod clar ca obiectiv hărţuirea aeronavelor americane F-16 și contracararea posibilitatii creării „zonei de interdicție aeriană” in Siria.

Cel mai probabil, planurile Turciei în această privință nu vor duce la nimic bun. Unul din „paradoxurile” în această situație este faptul că zborurile americane de la Incirlik ajuta de fapt ISIS. Din cauza avioanelor F-16 ale SUA, din cerul din nordul Siriei, controlat de ISIS, se vor retrage forţele aeriene siriene.MiG31

„Da, un inamic este inlocuit de altul, dar SUA vor fi cu siguranță mult mai prudente și, prin urmare, vor aduce mai putine pagube şi moarte gruparii ISIS” – scrie Defense News.

Din acest punct de vedere, introducerea aeronavelor MiG în Siria – este un alt „paradox” – pentru Rusia. Se presupune ca Moscova ar trebui sa fie bucuroasa de ajutorul binevenit al SUA în lupta cu ISIS, dar „clientul” Rusiei – Siria – are o opinie diferită.

„Dansul aeronavelor” – ​​este parte a curenților opusi în cadrul procesului care va determina configurația viitoare a regimului sirian. Acesta reflectă diferența de viziune dintre SUA și Rusia „cu aliații săi iranieni”, explică Defense News.

SUA vrea inlocuirea lui Assad şi guvern de coaliție, care îi va include și pe „islamiștii moderați”, precum și existenta în continuare a Siriei în cadrul frontierelor actuale. Cu toate acestea, încercările Washingtonului de a-i găsi și antrena pe „islamiștii moderați” s-au încheiat cu un „eșec mizerabil”, deoarece războiul se duce acum între sunniţii radicali şi guvernul şiito-alawit.

Rusia este în mod clar gata să îmbraţişeze ideea împartirii Siriei, astfel că regimul lui Assad sa păstreze puterea în zonele alawite. Moscova mai vrea formarea de enclave sunnite și, eventual, a unor enclave pentru creștini și kurzi. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste planuri nu a fost anunțat, recunosc comentatorii: „Putem doar ghici ceea ce se negociaza în spatele scenei”.

Sosirea trupelor americane la Incirlik poate indica faptul că discuțiile dintre SUA și Rusia se apropie de un punct mort, crede Defense News. În plus, indiferent ce vor americanii şi rusii, în soluționarea crizei siriene va avea un rol de jucat și ISIS. Daca ISIS și aliații săi nu vor fi în retragere sau sub asediu, este puțin probabil să accepte vreo afacere cu „dusmanii de moarte”; și dacă ISIS va accepta vreun deal este puțin probabil să şi repsecte cuvântul, afirma ediția americană.

Ca urmare, SUA și Rusia nu au cu cine negocia, şi nimeni nu vrea să negocieze cu ISIS.

Acțiunile care sunt coordonate pe faţă, ale Rusiei și Statele Unite ale Americii împotriva ISIS, au adus de fapt un alt paradox. „Ce se va intampla atunci când un F-16 se va întâlni cu un MiG-31„, se intreaba publicatia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top