Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a lansat un apel Statelor Unite ale Americii să reia ‘un dialog serios’ cu Rusia în problema armelor nucleare şi a avertizat împotriva ‘tendinţelor distructive periculoase’ din politica mondială, într-un articol publicat miercuri în ziarul ‘Vedomosti’, citat de EFE.

După ce a constatat ruptura în comunicarea dintre Moscova şi Washington, fostul lider sovietic se adresează în special reprezentanţilor Congresului SUA, îndemnându-i să lase disputele de partid deoparte pentru a facilita un ‘dialog serios’ între cele două state, scrie agerpres.ro.

‘Sunt convins că Rusia este pregătită pentru dialog’, a subliniat Gorbaciov, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu suspendarea – mai întâi de către SUA şi apoi de către Rusia – a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pe care el l-a semnat în 1987 cu preşedintele american, Ronald Reagan, adăugând că vede în aceasta încă ‘o demonstraţie a tendinţelor periculoase distructive în politica mondială’.

Gorbaciov consideră că, în spatele deciziei Washingtonului de a părăsi INF, se află ‘dorinţa SUA de a se elibera de toate restricţiile din domeniul armamentului şi de a obţine supremaţia militară absolută’.

După ce menţionează că în lumea de astăzi acest obiectiv nu poate fi atins, fostul lider sovietic octogenar spune că ‘rezultatul curentului actual distructiv va fi total diferit: destabilizarea situaţiei strategice, o nouă cursă a înarmărilor şi imprevizibilitatea politicii mondiale’.

‘Este necesară o schimbare majoră în mentalitatea politicienilor. Mentalitatea militaristă a condus la militarizarea comportamentului statelor, la campaniile militare din Iugoslavia, Irak, Libia şi alte ţări, ale căror consecinţe vor fi resimţite o lungă perioadă de timp’, scrie Mihail Gorbaciov, insistând că ‘cheia soluţionării problemelor de securitate nu stă în arme, ci în sfera politică’.

Tratatul INF, încheiat în 1987, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce ţinteau capitale occidentale. Washingtonul reproşează Moscovei dezvoltarea unei noi rachete Novator 9M729, capabilă să transporte încărcătură nucleară, în schimb Rusia denunţă instalarea componentelor antirachetă americane în Europa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Mihail Gorbaciov invită SUA să reia dialogul cu Rusia privind tratatul nuclear

  1. Marian spune:

    Asta gorbaciov ,este autodistrugător cam in stilul lui Mihai pacepa tradatorul!

    • bogdan spune:

      Aum s-a cam damblagit Gorbi dar e bine ca a gandit cand a trebuit ! Asa a scapat si Estul Europei de ciuma sovietica si comunismul ei de kkat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top