„Zilele acestea multă lume mă întreabă daca ”Coridorul sudic al gazului”, inaugurat de azeri, este sau nu concurent pentru Gazprom. În principiu este, si iata de ce ..“ – scrie pe Facebook expertul în piața de petrol și gaze, istoricul si orientalistul rus Mihail Krutihin.

Redam comentariul expertului.

„1. Coridorul sudic și Turk Stream (pornit de Gazprom) vizează aceleași piețe din Europa de Sud, cu perspectiva de intrare pe piața Europei Centrale.

2. Pentru europenii, gazul azer este de preferat. De ce?

– reprezinta diversificarea furnizorilor în conformitate cu sarcina de a asigura securitatea energetică a UE, iar țeava Gazprom este o nouă rută de la același furnizor. Adica aceleași ouă, în același coș, vedere laterală;

– pe termen lung, gazul din Turkmenistan, Iran, Kurdistanul irakian și Israel se poate ”varsa” în coridorul sudic. Din nou, UE obtine diversificarea dorită;

– Traseul ”Coridorului sudic” este de trei ori mai scurt decât traseul rusesc, care porneste din peninsula Yamal;

– Gazprom nu este un furnizor sigur. A demonstrat- în repetate rânduri că este capabil să oprească sau să reducă livrarile de gaz la capriciul conducerii politice din Rusia. Este un mare risc.

3. Concurența este inevitabilă, pentru că piața țintită este mică și nu promite să crească semnificativ. În Balcani și în Grecia cererea este ridicol de mica, iar lupta urmeaza sa se dea pentru Italia, dar și acolo … vezi paragraful 2.

4. „Gazprom“ încearcă cu disperare să găsească o nișă ca sa intre cu gazul său în UE din Turcia, de unde sa prelungeasca firul conductei pana în Italia, și în mod ideal până în Austria (pentru ca astfel sa inchida cercul anti-ucrainean, cu celalat capat la „Nord Stream“). Prin urmare, vom vedea un nou val de curtare a liderilor bulgari și promisiunea de a le construi bulgarilor centrala nucleară „Belena” „pe baze comerciale”. Cu toate acestea, se repeta vechile greșeli: curtați trebuie comisarii europeni, nu bulgarii, pentru ca doar ei vor permite sau nu noi trasee pentru conductele Gazprom în cadrul UE. NU exclud eșecul acestei tentative, urmat de noi acuzații la adresa bulgarilor de atitudine neprietenoasă (în calitate de ”țapi ispășitori”).

5. Și din nou, din aceasta aventură monstruos de scumpa – „TurkStream”/”South Stream“ – castiga doar amicii lui Putin – antreprenori de construcții in proiectele de conducte ”anti-ucrainene” (dar și germanii cu austriecii, care obțin moca o altă conductă de gaz din Rusia).

Ura lui Putin față de poporul țării vecine este foarte costisitoare pentru Gazprom și Rusia”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Mihail Kritihin (expert energie): ”Ura lui Putin față de poporul țării vecine este foarte costisitoare pentru Rusia”

 1. ANTIPUTIN spune:

  Ortodocsii rusi ar pune
  Dementul pitik pe carbune
  Dar cugetand mai pe bune
  Il lasa sa faca spume
  Iadu’l va’nghiti. Fara urme ! 😀

 2. Marian spune:

  Cand isi baga necuratu’ coada(s.u.a) atunci toate popoarele au de suferit,asta pentru inca putin timp,pana ce fiara va fii zdrobita,rusinata si alungata din teritoriul ocupat(tot not nord america) de catre armata ortodoxa!

  • bogdan spune:

   Necuratu’ fiind Pitikul vostru dement ! Pana sa plecati voi la furat prin vecini era pace in zona asta de Europa ! Dar voua ca niste inapoiati ce sunteti nu va place linistea si pacea ci doar furtul razboiul si crima ! Spurcata si inapoiata specie sunteti ! Buba plina de puroi pe harta lumii !

  • Radu2 spune:

   Bre Mareane, câți ortodocși are imperiul rus,ia zi tu, ca cică vreo 30% sunt mahomedani! Care ortodocși , care imperiu, care bicicleta? Vezi dracu, tu vorbești de ortodocși da te trezești între irochezi! Mai lasă beutura!

  • ANTIPUTIN spune:

   Iti curge creierul in opinci, si sunt gaurite. Mai varsa borsh… 😀

 3. bogdan spune:

  Oricum nici Pitikul dement nu-i vesnic ! E plina Lumea „vesnici” in cimitire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top