„Vorbind zilele trecute la o conferința privind Orientul Mijlociu susținută la Ambasada Poloniei, le-am spus că vorbesc în calitate de orientalist, care a petrecut un total de 13 ani în Iran, Siria, Liban și Egipt“ – a scris pe Facebook expertul în piețe de petrol și gaze Mihail Krutihin.

Redam mai jos textul autorului.

1. Prezentarile raportorilor  au fost bune, dar, după cum am observat, toți au vorbit în special despre interesele Rusiei în Siria.

În opinia mea, Rusia nu are niciun interes în Siria.

Interes politic? Regimul Assad este condus de iranieni, nu de Moscova. Economic? Arată-mi investitori pregătiți de investiții serioase în Siria în situatia actuală. Militar? Două distrugătoare americane, în aproximativ 20 de minute, vor desființa cele două baze militare rusești din Siria.

2. Să joci un rol proeminent în Orientul Mijlociu este o hobby scump. Doar URSS își putea permite să cumpere regimuri, partide politice și mișcări de eliberare națională. Astăzi, când conducerea Rusiei consideră bugetul de stat ca pe propriul portofel, astfel de ”investiții” pot fi efectuate numai sub forma unor scheme de coruptie sau pentru a spala bani din Rusia.

3. Există experți precum Vitali Naumkin care susțin în mod public că motivul acțiunilor militare rusesti în Siria a fost dorința de a crea o „largă coaliție internațională”. Cu cine? Cu Hezbollah, cu Iranul? O coaliție reală internațională este condusă în prezent de Statele Unite si susținută de 96 de state!

4. Motivele reale pentru apariția armatei ruse în Siria – sa joace rol de spoiler al coaliției internaționale deja existente acolo. Nu vreți să ne luați în serios? Ne-ati dat afara din G8? Nu ne chemați la întâlniri serioase? Așa că vă vom face mizerii, până veți fi nevoiți să ne lăsați la masa negocierilor.

5. Nu ar trebui să luăm în serios asa-zisa „coaliție” sau „triunghi” Rusia-Iran-Turcia sau cooperarea cu saudiții. Pentru arabi, iranieni și turci, acestea sunt jocuri tactice temporare, nu înseamna deloc vreo apropiere strategică față de Rusia. Nu o vor face.

6. Au cei din Occident și Orient mijloacele necesare pentru a scoate Rusia din Siria? Au. Înca din epoca sovietica Moscova era dispusa să-și vândă aliații pentru beneficii reale sau promise. S-a retras din nordul Iranului, în 1920, din Azerbaidjanul iranian și Kurdistan în 1946, a abandonat aliații comuniști din Iran, în anii 80 (pentru presupusa colaborare cu Khomeini). Îl vor trada și pe Assad – de-ar exista un stimulent. A strâns Trump mâna lui Putin în Vietnam – a apărut un document privind cooperarea în Siria în crearea unor zone de armistitiu. Și dacă se îmbrățișau? Pentru actualii lideri ai Rusiei să se dea in spectacol este mult mai important decât orice beneficii politice sau chiar economice”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Mihail Krutihin: Rusia nu are absolut niciun interes în Siria. Și totuși se bagă

  1. bogdan spune:

    Ospiciul Lumea rusa … asta spune totul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top