Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili rămâne hotărât să revină duminică în Ucraina, în pofida cererii de extrădare pe numele său, trimisă Kievului de Tbilisi, a declarat el marți seară pentru AFP.

Saakașvili, 49 de ani, a condus Georgia timp de un deceniu și a introdus o serie de reforma aplaudate de Occident. Autoritar și responsabil al dezastrului militar în fața Rusiei în 2008, el a căzut însă în dizgrație și a plecat în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odesa (sud).

El vrea să revină în această țară pentru a contesta decizia Kievului de a-i retrage cetățenia în timp ce se afla în străinătate. Și pentru a-și relua activitatea politică, scrie agerpres.ro.

În opinia sa, cererea de extrădare formulată de Georgia este inspirată de „oligarhi” care se tem de prezența sa în Ucraina, unde printre altele a combătut corupția.

Mihail Saakșvili este căutat de justiția din țara sa pentru ”abuz de putere”, acuzație despre care afirmă că este motivată de interese politice.

El consideră că „legea este de partea sa” în cele două țări și dorește să se apere contra extrădării în fața tribunalelor ucrainene.

„Acum, ei amenință direct să mă deporteze în Georgia. Dar pentru asta, trebuie să fiu fizic în Ucraina, trebuie să mă lase să intru în Ucraina, trebuie să urmeze procedura judiciară”, a spus el într-un interviu telefonic.

„Sunt patriot ucrainean”, a explicat Saakșvili, reamintind că a petrecut o bună parte a vieții sale în Ucraina. „Am un partid politic pe care îl conduc în Ucraina (…), am obligații față de oamenii care mă susțin”, a adăugat el.

„Ucraina, nu s-a terminat, trebuie să ne batem și să încheiem reformele”, a ținut el să adauge.

Din acest motiv, a spus Saakșvili, a refuzat să ia cetățenia altui stat european. Tatăl a doi copii olandezi, ar putea deveni cetățean al Olandei și, de asemenea, a fost încurajat să obțină cetățenia lituaniană sau poloneză.

Mihail Saakșvili se așteaptă să fie întâmpinat la graniță de „zeci de parlamentari” ucraineni și de „mii de simpatizanți”.

El nu se teme că va fi „răpit” la sosire și trimis imediat în Georgia: „ar fi un grosolan act criminal ordonat de președinte”.

Miercuri, el se va afla la Bruxelles pentru a se întâlni cu europarlamentari prieteni. În acest context, el a deplâns „tăcerea” Comisiei Europene în privința sa.

Duminică, el vrea să intre în Ucraina venind din Polonia, potrivit AFP.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top