Președintele rus Vladimir Putin a confirmat prezența mercenarilor din companiile militare private rusesti in Siria, însa le-a negat statutul de participanți la ostilități armate.

Astfel, la conferinta auala sustinuta ieri, la Moscova, corespondentul BBC i-a adresat lui Putin urmatoarea întrebare:

„De la începutul războiului din Siria, Rusia nu recunoaște moartea mercenarilor sai din compania militară privată sociată cu Evgheni Prigojin. Anul trecut, corespondenții noștri s-au întâlnit cu familiile mai multor cetățeni care au fost uciși în acest fel. Care este problema cu onorarea și recunoașterea persoanelor care au luptat în interesul statului? ” – a întrebat corespondentul BBC.

„În ceea ce privește companiile de securitate privată, sub auspiciile cărora acționează persoanele pe care le-ați menționat, ele într-adevăr sunt prezente acolo”, a răspuns Putin, „nu este statul rus și, din păcate sau din fericire, ei nu participă la ostilități”.

Potrivit lui Putin, în Siria, printre altele, mercenarii se ocupa de problemele legate de paza intreprinderilor de extractie a petrolului și de dezvoltare a câmpurilor cu rezerve de petrol.

„Bineînțeles, recunoaștem că și în rezolvarea acestor probleme economice naționale, oamenii își riscă viețile, aceasta este și o contribuție la lupta împotriva terorismului, caci ei ii alunga pe cei de la ISIS, dar ei nu sunt statul rus și nici armata rusă. Nu comentăm nimic aici „, a spus Putin.

Este pentru prima dată când Putin recunoaste prezența mercenarilor ruși în Siria.

De la începutul campaniei rusești din Siria, din toamna anului 2015, au existat știri constante despre victime în randul luptătorilor unitatii militare private ”Wagner”, care este asociata cu omul de afaceri Evgheni Prigojin (zis ”bucatarul lui Putin”). Se estimeaza ca in Siria au fost ucisi între 200 și 400 de mercenari rusi.

În tot acest timp, reprezentanții unitatilor militare private au hartuit familiile luptătorilor morți, cerându-le ca în niciun caz să nu divulge jurnaliștilor date despre decesul rudelor in Siria. Totodata, instantele de judecata din Rusia au refuzat să examineze cereri de pensii pentru pierderea susținătorului de familie, deoarece în cazul luptătorilor uciși in Siria nu se puteau obtine confirmari oficiale ale decesului pe un camp de lupta.

Activitatea companiilor militare private din Rusia nu este reglementată legal, iar membrii acestor unitati pot fi judecati in baza articolului privind ”mercenariatul militar” din codul penal rusesc. Totodata, absența unitatii ”Wagner” în registrul persoanelor juridice permite acestei entitati să refuze plata de daune sau compensatii pentru victimele pierite în timpul desfășurării misiunilor de luptă în Siria și în alte „puncte fierbinți”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Minciuna are picioare scurte. Putin a recunoscut prezența în Siria a mercenarilor ruși care oficial… nu există

  1. bogdan spune:

    Povesti cu porci si cu eroii lor de kkat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top