minerLiderul minerilor din Donbass, Nicholay Volânko, spune într-un interviu pentru DWcei mai mulți mineri nu au aderat la cauza separatiștilor.

DW: Separatiștii se asteaptau ca de partea lor sa vina majoritaea minerilor. Așteptările lor au fost îndeplinite?

Nicholay Volânkol: Pot să spun printre minerii din Donbass sunt mulți cei care au plecat  în armata ucraineană să lupte împotriva separatiștilor. În plus, în regiunile Donețk și Lugansk au loc mișcari de partizani, ai cărei membri se opun separatiștilor. Multi mineri fac parte din aceste detasamente de partizani, despre modul în care există şi luptă, eu nu pot vorbi. Ce pot să spun este ca cei care doresc să lupte pentru Ucraina sunt mai multi. Înainte oamenii spuneau vom trai şi vom vedea. Acum, ca au văzut ce fel de oameni sunt separatiștii, vor să se termine cât mai repede. Și am o mulțime de exemple de mineri inscrisi voluntari in armata. Deși, desigur, exista și minerii care au intrat în rândurile rebelilor. De exemplu, la mina la care lucrez, care are aproximativ 2.000 de oameni, doar vreo 20-30 s-au inscris in randurile separatistilor, dar ajung repede in sicrie şi sunt adusi înapoi.
Cred ca faptul ca majoritatea minerilor nu sprijina „cauza rusă” este o victorie a bunului simț. Sindiactul Independent al Minerilor din Donbass chiar de la inceput a promovat ideea că Rusia nu are nevoie de minele din Donbass. De exemplu, in vecina regiune Rostov (din Rusia) cele mai multe mine au fost oprite şi mii de oameni au fost aruncați în stradă. Noi am mai atras atentia asupra modului in care opereaza oligarhii rusi in Donbass. La inceputul anului acestia au cumparat trei mari intreprinderi in Donbass, le-au taiat la fier vechi si au lasat fara locuri de muncă mai mult de 10 de mii de persoane.

În Donbas sunt peste 90 de mine. Cate lucreaza in prezent?

Minele din teritoriile eliberate isi reiau treptat lucrul. Cele care sunt în teritoriile ocupate, sunt fie oprite, fie activeaza in regim de avarie. Producția de cărbune a scăzut cu 70 la suta. Statul continua sa achite salariile minerilor, dar mulți au plecat în concedii fara plata, asa ca din cele patru ture abia se aduna oameni pentru două. Nimeni nu vrea sa munceasca sub focuri de arme...

mineri donbass În opinia dumneavoastră, cât de afectata este industria cărbunelui ca urmare a luptelor?

Va dau un exemplu – mina Progres” din Thorez. Ea este acum inundata. Nu există nici electricitate, pompele nu funcționează deci nu se scoate apa din mina. Aici lucreaza aproximativ 2.000 de persoane. Această mina hraneste  intregul oras, care depinde de mina. Vine iarna si va fi un dezastru. Chiar daca va fi scoasa apa, munca in mina este practic imposibila fiindca vor trebui înlocuite echipamentele și zeci de kilometri de cabluri.

Când se va termina acest război? Care este prognoza dvs?

Vrem să se termine cât mai repede. Știu doar un singur lucru vom învinge, pentru că Putin este în realitate in război cu toti oamenii din Ucraina.

Ce așteaptă minerii de la noul guvern?

Daca noul Guvern ar fi avut grijă de industria cărbunelui chiar de la inceput, ar fi făcut ceva efectiv pentru a elimina schemele dubioase de care beneficiaza oligarhii, probabil ca acest război nu ar mai fi fost. Noi (Sindicatul Independent al Minerilor din Donbass n.r.) am emis o declarație cerând demisia întregii structuri responsabile cu Energia din Guvern. Cerem lustrație completa si alegeri generale nu doar in Parlament, ci şi in toate consiliile locale. Vom avea grijă ca toate astea sa se intample dupa ce se termina razboiul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top