carbuneUn grup de mineri polonezi a blocat noaptea trecuta trenurile cu carbune rusesc la trecerea frontierei Mamonowo Gronovo, transmite RBC.

Protestatarii spun că au initiat actiunea de protest civil împotriva importurilor excesive de cărbune din Rusia.”

Protestatarii nu vor permite intrarea trenurilor care importa cărbune in Polonia din regiunea Kaliningrad (Rusia)„, a declarat un reprezentant al mișcării sindicale Solidaritatea”, Stanislav Klich.

Potrivit lui, în acest scop, pe calea ferata au ieșit 200 de sindicalisti.

Minerii nu vor deblocha calea ferata  până când oficialii nu vor timite un reprezentat caruia sa-i transmita revendicarile. În petitie, minerii cer oprirea importului de cărbune din Rusia.

Actiunea sindicalistilor nu are substrat politic, desi acestia ar putea folosi conjunctura nefavorabila relatiilor cu Rusia pentru a-şi promova interesele comerciale.

Minerii cred importul de cărbune din Rusia este unul dintre motivele pentru situația dificilă a sectorului minier polonez.

Participanții la acțiune sustin , în 2013, importurile de cărbune în Polonia au ajuns la 11 milioane de tone, cele mai multe fiind din Rusia. Între timp, în depozitele poloneze sunt acumulate aproximativ 5 milioane de tone de cărbune nevândut de minele locale. Polonia este cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană, dar tarii ii este tot mai dificil sa-l vinda, din cauza costului ridicat.

Potrivit ziarului Rzeczpospolita, prețul mediu al cărbunelui adus din Rusia la începutul anului a scăzut cu 8%, ajungand la 67.36 euro pe tonă, în timp ce cărbunele polonez în trimestrul I avea un pret de 68.64 EUR per tonă (cu 7% mai mici decât în același trimestru din 2013).

Cărbunele în Polonia este utilizat pentru a genera aproximativ 90% din energia electrică. În 2013, țara a produs aproximativ 76,5 mil. tone de cărbune. Ponderea exporturilor a constituit circa 10,6 mil tone, importurile (în special din Rusia și Republica Cehă) a fost de aproximativ 10,8 mil. tone.

Minerii polonezi sustin ca problemele lor sunt generate de dumpingul producatorilor rusi de cărbune. Rusia produce carbune la un cost cu 30% mai mic decat cel polonez.

În luna august, Polonia a început să studieze posibilitatea interzicerii importului de cărbune rusesc, care ocupă peste 40% din piața poloneza.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Minerii polonezi au „atacat” trenurile cu cărbune rusesc

  1. […] În luna august, Polonia a început să studieze posibilitatea interzicerii importului de cărbune rusesc, care ocupă peste 40% din piața poloneza. De Oleg Cojocaru – Pagina de Rusia […]

  2. […] În luna august, Polonia a început să studieze posibilitatea interzicerii importului de cărbune rusesc, care ocupă peste 40% din piața poloneza. De Oleg Cojocaru – Pagina de Rusia […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top