Peste 30 de miniștri de externe ai statelor membre ale Consiliului Europei au luat la Helsinki o decizie care deschide ușa întoarcerii Rusiei în APCE, în baza unei proceduri de urgență, dupa cum reiese din mesajul difuzat vineri de serviciul de presă al Consiliului Europei.
În decizia luata, miniștrii au subliniat necesitatea unei acțiuni coordonate pentru a spori capacitatea Consiliului Europei de a răspunde mai eficient în situațiile în care un stat membru încalcă obligațiile statutare sau nu respectă standardele, principiile și valorile fundamentale ale Consiliului Europei.
Cu toate acestea, miniștrii susțin că este necesar să se dezvolte o procedură suplimentară clar definită care să poată fi inițiată de către Adunarea Parlamentară, Comitetul Miniștrilor sau Secretarul General. Este vorva despre un nou tip de procedură de sancționare împotriva statelor care încalcă drepturile omului și care ar avantaja Rusia, apreciaza publicatia ucraineana ”Adevarul European”.
Miniștrii au subliniat separat că toate statele membre ar trebui să aibă dreptul de a participa în condiții egale la Comitetul de Miniștri și în Adunarea Parlamentară, cele două organe statutare ale Consiliului Europei.
Ei au reamintit că una dintre principalele obligații ale statelor membre este plata cotizatiilor obligatorii la bugetul organizației.
În plus, având în vedere importanța alegerii secretarului general și a judecătorilor Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), miniștrii au fost de acord să permită delegațiilor tuturor statelor membre să participe la sesiunea din iunie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Între timp, Ucraina a emis o declaratie oficiala in care sustine că va insista ca mecanismul de sancțiuni suplimentare, pe care delegațiile naționale ar trebui să-l dezvolte, să completeze, nu să înlocuiască pe cel actual, care împiedică delegația rusă să participe la activitatea APCE.
„Ucraina va insista că aceasta este singura modalitate corectă de punere în aplicare a deciziei, deoarece atat Declarația din 1994 cât Convenția Europeană pentru Drepturile Omului sunt încă în vigoare”, a comentat Serghei Kislița, adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei.
Litigiul privind participarea Rusiei la Consiliul Europei este vechi de cinci ani. Ca răspuns la anexarea Crimeei, în 2014, APCE a privat Rusia de anumite drepturi, inclusiv de dreptul de vot.
Ca răspuns la sancțiuni, Moscova a decis să nu mai trimită delegația sa la APCE, iar din vara anului 2017 a refuzat sa achite cotizația de membru.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Unprim pas n directia buna.
..apoi al doilea pas si al treilea (pentru a avea elan si creste energia cinetica) si apoi un sut puternic in fundul rusnacilor. In mod normal dupa asta ar trebui sa scada energia potentiala a rusnacilor dar ea ramane constanta, zero…si nu din cauza ca rusnacia nu ar avaea o masa mare de kkt ci din cauza ca sunt la nivelul minim posibil, adica zero si nu au unde sa mai pice.
Afara cu porcii condusi de Pitik ! Astia nu merita sa stea la aceeasi masa cu Lumea Civilizata !