Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, în timpul unui discurs în Parlamentul din Polonia cu privire la principalele direcții ale politicii externe poloneze, a vorbit despre amenințarea din partea rusă și politica agresivă a Moscovei.

Potrivit lui Waszczykowski, politica agresivă a Rusiei se poate vedea în primul rând in estul Ucrainei și în eșecul acordurilor de la Minsk. Moscova urmărește „de facto retragerea NATO din regiune și transformarea celor cateva state, în care locuiesc zeci de milioane de oameni, într-o zona gri, condamnată la incertitudine și instabilitate”.

„Polonia nu va fi de acord cu o astfel de viziune a ordinii politice în Europa, împărțirea continentului în sfere de influență. Nu va fi niciodată un nou Munchen și Yalta!” – a spus ministrul.

De asemenea, el a vorbit despre militarizarea regiunii Kaliningrad și necesitatea de a consolida prezența trupelor NATO pe teritoriul polonez și țările baltice.

În plus, după cum a spus ministrul, Varșovia se opune construcției conductei „Nord Stream-2” și cauta activ noi surse de energie. În același timp Waszczykowski a spus că Polonia „înțelege necesitatea dialogului cu Rusia”, să se raporteze la vecinul său foarte serios și, prin urmare, sa dezvolte „dialog social”, contactele interumane și cooperarea economică.

Un punct important în relațiile cu Rusia, potrivit ministrului, este retrunarea de catre Rusia a resturilor avionului prezidențial polonez, care s-a prăbușit lângă Smolensk, în 2010. În cazul în care Moscova refuza din nou sa face acest lucru, Varșovia se va adresa instanțelor de judecata internaționale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Ministru polonez de externe: ”Ne vom opune unui nou Munchen sau Yalta”

  1. rsumy spune:

    Bravo Polonia!!!

    Meleșcanu (MAE RO) doarme pe dânsul…
    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top