Ancheta nu exclude faptul că asasinarea jurnalistului Pavel Șeremet s-a făcut la ordin politic și a fost organizata în Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, la o conferință de presă dedicată dosarului uciderii lui Șheremet, pe 20 iulie 2016.

„Anchetatorii nu exclud versiunea ca asasinatul lui Șeremet a fost o comanda politica facuta în Federația Rusă”, – a spus Avakov.

Ministrul a detaliat cateva fapte ale dosarului.

„La locul crimei, în momentul comiterii, se afla o echipa de reporteri a ”Kanal 17”, care a transmis în direct evenimentul. Exact aceeași situație am avut-o si pe 16 aprilie 2015, cand a fost ucis Olesia Buzina. Jurnaliștii au susținut că, în ambele cazuri, au ajuns accidental la locul crimei”, – a spus șeful Ministerului de Interne.

De asemenea, el a mentionat că monitorizarea convorbirilor telefonice în zona scenei crimei în segmentul temporal în care a fost comis asasinatul, a înregistrat 1.193 de conectari cu abonați din Rusia.

„Activizarea unei parti a acestor abonati coincide ca timp si semnale cu activitatea de comunicatii care a avut loc si in timpul procesiunii religioase organizate de Biserica rusa în iulie 2016 (pe 27 iulie)”, – a spus Avakov.

„Și, în aceeași perioadă, sub pretextul participarii la o reuniune a susținătorilor unei biserici neoprotestante, la Kiev a sosit un grup mare de cetățeni ruși. Telefoanele mobile ale acestui grup au fost active în apropierea reședinței și biroului lui Pavel Șeremet cu câteva zile înainte de crima și în dimineața zilei de 20 iulie (ziua asasinatului), în zona exploziei. Apoi, în mod surprinzător au disparut”- a adăugat el.

În aceste condiții, anchetatorii au trimis solicitari către mai multe țări în vederea verificarii activităților persoanelor ”bisericii” respective.

„Anchetatorii nu exclud posibila implicare a acestor persoane în comiterea crimei”, – a spus Avakov.

De altfel, aproape întreaga luna iulie, adepții centrului spiritual „Renașterea” au desfasurat la Kiev „Colegiul” anual cu denumirea „Muntele lui Moise”, care a adunat o mulțime de oameni.

Ministrul a citat un alt fapt: „În iulie 2016, Pavel Șeremet s-a întâlnit la Moscova cu fostul ministru al bugetului din Ucraina, Alexander Klimenko. Potrivit martorilor, întâlnirea a fost de fapt un interviu pentru postul de redactor sef al al Radio Vesti – una dintre componentele holdingului mass-media „Vesti Ukrainî”, creat pentru  propagandă pro-rusa pe teritoriul Ucrainei”.

„Potrivit martorilor, Pavel a fost nemultumit de intalnire și a descris starea lui Klimenko drept „ortodoxie pe creier”- a spus Avakov.

De asemenea, el a subliniat că, în articolele sale, Șeremet a tratat subiectul recrutării de catre FSB a cetățenilor ucraineni în vederea efectuarii „operațiunilor de destabilizare subversiva” în Ucraina.

„Motive și tehnica similare” au fost observate și în cazul atentatului asupra deputatului ucrainean Anton Gerașcenko, a spus Avakov.

Ministrul a precizat că Șeremet a fost un prieten al liderului opoziției ruse, Boris Nemțov, pe care l-a ajutat în redactarea cărții „Confesiunile unui rebel”. Cartea a fost tipărită la o editura din Yaroslavl, in Federația Rusa, la comanda editurii Partizan, deținută de Șeremet”, – a spus el.

„După uciderea lui Nemțov, colegii săi au strâns bani pentru publicarea cărții ”Putin. Război „, dedicata evenimentelor din Donbas. În Rusia cartea este interzisa. Există informații ca tiparirea acestei carti trebuia sa se faca tot la editura Partizan, – a adăugat ministrul de interne.

„Cu trei zile înainte de crimă, pe 17 iulie,  Șeremet a fost vizitat la Kiev de prietenul lui Nemțov, Vladimir Kara-Murza Jr.” – a spus el.

„Potrivit martorilor, Kara-Murza l-a rugat pe Șeremet sa-l ajute în realizarea filmului dedicat lui Boris Nemțov – jurnalistul intentiona să-i transmita lui Kara-Murza materiale documentare necesare turnarii filmului”, – a adăugat ministrul.

Avakov a atras atenția asupra faptului că, „cu câteva zile în urmă (pe 2 februarie), după prezentarea filmului dedicat lui Nemțov, Vladimir Kara-Murza a fost internat de urgență la spital și este în stare critică.”

„Potrivit medicilor, el a fost diagnosticat cu intoxicație acută cu o substanță necunoscută”, – a spus el.

„Astfel, în acest stadiu, rezultatele anchetei premergătoare în dosarul  uciderii lui Pavel Șeremet sugereaza că aceasta crima a fost pregatita de un grup de persoane tocmit pentru uciderea jurnalistului ucrainean” – a rezumat Avakov.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Ministru de interne: Uciderea jurnalistului ucrainean Șeremet la Kiev și otrivirea opozantului rus Kara-Murza – crime din aceeași serie

  1. bogdan spune:

    Tipic pt porci ! Sunt prea inapoiati pt secolul in care traiesc ! Ei au picat din sec 12 direct in 21 ! Neanderthalienii si Barbarii sec 21 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top