Serbia dorește să își mențină echilibrul între Rusia și Occident, a declarat joi ministrul de externe Ivica Dacic, într-un interviu acordat agenției Reuters. Șeful diplomației de la Belgrad a respins cererea Statelor Unite de a alege una din părți.
Luna trecută, Hoyt Yee, adjunct al subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a avertizat Serbia că „nu poate sta pe două scaune în același timp”. Dacic a replicat în interviu că „nu dorim să ne tragă cineva scaunul de sub noi” și că „e important să vedem ce e în propriul nostru interes”, potrivit agerpres.ro.
Ministrul de externe a comparat neacceptarea de către Serbia a independenței Kosovo cu respingerea de către Spania a secesiunii Cataloniei. „Dacă Spania poate lupta pentru concepția sa despre Catalonia, atunci și noi, sârbii, putem lupta pentru țara noastră”, a spus Dacic. El a afirmat că autoritățile kosovare și cele sârbe ar trebui să caute o soluție avantajoasă pentru ambele părți și să participe la o conferință internațională care să împiedice războaiele „timp de un secol”. „Aceasta ar fi singura soluție posibilă, realistă și durabilă a problemei”, a susținut ministrul.
Reuters menționează afinitățile naturale ale sârbilor — slavi, creștini ortodocși — cu rușii și faptul că Rusia controlează furnizarea de petrol și gaze pentru Serbia și a donat acestei țări șase avioane de vânătoare MiG-29. La cererea Belgradului, Moscova a blocat primirea Kosovo ca stat independent în Organizația Națiunilor Unite. În același timp, Serbia dorește să adere la Uniunea Europeană, care este în prezent cel mai mare partener comercial al său.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pai pt ca stau cu kuru in 2 luntri au ajuns sa aiba salarii si PIB jumatate decat Romania- nu sunt membri in clubul UE si sunt „preteni” cu godacii ! Daca ne amintim noi bine la inceputul anilor ’90 Romanii mergeau la munca in Serbia(parte ex Yugoslavia) unde primeau salarii de 3-4 ori mai mari decat in Romania… Depinde de politicieni calea de urmat si rezultatele economice ! Cine a mers spre UE traieste mai bine cine merge spre Porcie traieste mai rau ! As simple as that !
Pai ar trebui ca Serbia sa aiba ca partener de afaceri numai imperiul ‘davai cias davai palton’…..sa vezi ce bine o sa le mearga….
Nu stie intre cine sa aleaga…….Numele se citeste cum se scrie……fosti daci slavizati si nui stie sa aleaga…..ce nulitate!