seremetaMinistrul ucrainean al economiei Pavlo Şeremeta, în conflict cu premierul Arseni Iaţeniuk, şi-a anunţat joi demisia, informează agenţia Unian, care citează surse din guvernul de la Kiev.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, ministrul ucrainean îşi exprimă nemulţumirea faţă de faptul că nu a reuşit să meargă înainte cu reformele economice, afirmând totodată că nu mai doreşte ‘să lupte împotriva sistemului de ieri’ şi că a decis ‘să lucreze cu oameni care vor să creeze sistemul de mâine’.

Într-o declaraţie de presă făcută joi, Pavlo Şeremeta a explicat că „linia roşie” a fost trecută miercuri după ce guvernul l-a numit pe Valeri Piatniţki reprezentant comercial, fără a ţine seama de avizul negativ al ministrului economiei.

Economist format în SUA, Şeremeta (43 de ani) a fost numit în funcţia de ministru al economiei în luna februarie, imediat după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

El şi ministerul său au fost în această săptămână ţinta criticilor lansate de premierul Arseni Iaţeniuk, ca urmare a reformelor considerate insuficiente.

„Eu nu sunt satisfăcut de viteza şi profunzimea reformelor într-un moment în care separatiştii susţinuţi de Rusia fac tot posibilul pentru a strangula economia ucraineană, distrugând infrastructura în estul industrial şi cauzând prejudicii care se cifrează la miliarde de dolari”, a afirmat miercuri Iaţeniuk în timpul unei reuniuni a guvernului, după cum aminteşte AFP.

În recesiune aproape neîntreruptă de peste doi ani, Ucraina s-ar putea confrunta în acest an cu o scădere a PIB-ului de 6,5%, potrivit Fondului Monetar Internaţional, care a salvat economia ucraineană de la prăbuşire acordând Kievului în aprilie o linie de credit de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui plan internaţional de 27 de miliarde.

Pavlo Şeremeta, fondator al Şcolii de Afaceri de pe lângă prestigioasa universitate din Kiev, a luat parte activă la mişcarea de contestare proeuropeană care a înlăturat în februarie regimul prorus al lui Viktor Ianukovici.

Demisia lui Şeremeta este a doua anunţată în această săptămână după cea a jurnalistei şi militantei Tetiana Cernovol, însărcinată cu lupta împotriva corupţiei în cadrul guvernului, ea denunţând ‘lipsa de bunăvoinţă’ din partea autorităţilor în acest domeniu.

Iaţeniuk şi-a dat şi el demisia din funcţie la sfârşitul lunii iulie după refuzul parlamentului de a vota legi nepopulare, dar cererea sa a fost respinsă de membrii Radei Supreme.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top