Estonia ar trebui să ceară în mod oficial Rusiei să plătească despăgubiri pentru ocupația sovietică de peste 50 de ani, a declarat ministrul estonian al justiției, Urmas Reinsalu, într-un interviu pentru ziarul Eesti Päevaleht.

„Noi aniversăm Tratatului de pace de la Tartu. Ne amintim cu devotament despre curajul soldaților și diplomaților estonieni care au construit statul nostru. Pentru Estonia, tratatul de pace s-a încheiat cu victorie. Al doilea articol al tratatului de pace, potrivit căruia Rusia renunță pentru totdeauna la pretențiile sale asupra Estoniei, este valabil și astăzi” consideră Reinsalu.

Pacea de la Tartu nu este doar o „oarecare chestiune istorică”, subliniază ministrul.

„Linia frontierei de stat definită de Tratatul de Pace de la Tartu este încă validă constituțional, până la încheierea altor acorduri între țări. În același timp, au fost anunțate recent probleme legate de continuitatea legală în legătură cu Tratatul de pace de la Tartu”, susține ministrul.

„În primul rând, chestiunea drepturilor descendenților ”optanților”. Dreptul la opțiune a fost obținut în baza tratatului de pace. Cu toate acestea, problema estonienilor din Abhazia nu a fost încă rezolvată”, a declarat Reinsalu, cerând o interpretare sănătoasă a tratatului de pace de la Tartu.

„Cei care vorbesc astăzi cu privire la importanța Păcii de la Tartu nu trebuie să uite că continuitatea legală nu poate fi selectivă. Uniunea Sovietică a ocupat Estonia, încălcând tratatul de la Tartu, iar succesorul său Rusia trebuie să recunoască acest lucru și, de fapt, în baza dreptului internațional, să fie obligată să despăgubească prejudiciul cauzat”, este convins Reinsalu.

Potrivit oficialului, Estonia ar trebui să confirme încă o dată că este în interesul politicii sale externe să se ghideze atunci când analizează problema frontierei de cel de-al doilea articol al Tratatului de la Tartu și efectul continuității juridice.

„Având în vedere unele dintre problemele practice care au apărut, trebuie să anunțăm oficial acest lucru Rusiei, comunității mondiale și nouă înșine”, a adăugat el.

Tratatul de pace de la Tartu a fost semnat la 2 februarie 1920 între RSFSR (Rusia Sovietica) și Republica Estonia. În documentul semnat ambele părți recunosc reciproc statalitatea, acesta fiind primul tratat internațional al ambelor țari. Articolul III a delimitat frontiera dintre cele două țări, care a fost stabilită pe linia frontului la data intrării în vigoare a acordului de armistițiu. Ca urmare, la Estonia au trecut teritoriul Peciora, coasta sud-vestică a lacului Peipsi (zone locuite predominant de populație rusă) și teritoriul la est de râul Narva – Ingermanlandul Estonian.

Potrivit actualei poziții oficiale a Republicii Estonia, Tratatul de pace de la Tartu nu și-a pierdut forța juridică în 1940, deoarece încorporare Estoniei în URSS a fost în fapt o ocupație sovietica.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Ministrul estonian: Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru ocupația sovietică

 1. Marian spune:

  Mi se pare corect,sa plateasca!Si ucraina care ocupa pamantul romanesc(furat impreuna cu fratii lor, rusii)trebuie sa il returneze cat mai repede!Mai trebuie plateasca României dobânda din 1991 de cand au independenta+cateva sute de hectare de pamant (pentru daune)!Asta daca se grăbesc,inainte sa-i ocupe rusia toata tara!

  • bogdan spune:

   Si ma-ta ar trebui sa-i plateasca lu’ tactu ca i-a fatat un asa Idiot ! Vezi ca articolul este despre Tarile Baltice nu despre Romania ! Dar oriunde apare de rau Porcia hop si trollul kremlinului ! De ce nu spui porkane ceva rau si de ai tai ? Normal ca nu- altfel ti-ai pierde copeicile eventual si viata ! Foame mare in Transnistria nu-i asa ?

 2. bogdan spune:

  Apoi daca ar fi sa plateasca Porcia lui Putler pt toate relele pa care pseudotara lui le-a facut in ultimii 80 de ani Lumii Civilizate precum si Ucrainei in ultimii ani godacii ar trebui sa munceasca fara pata – doar pt plata despagubirilor cativa ani la rand !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top