Mitocanii ruşi din Occident

4:56 pm, 4 decembrie 2014 • de Niciun comentariu

putinDupă prăbușirea Uniunii Sovietice, institutiile occidentale au fost reproiectate complet pentru a permite integrarea Rusiei: Consiliul Europei, OMC, Înalta Curte de la Londra, pâna și New York Stock Exchange, scrie The International New York Times (INYT).

Acum, sub regimul lui Vladimir Putin, toate aceste instituții se afla sub risc de subminare din cauza practicilor lipsite de etică venite din Rusia. În cel mai bun caz, Moscova se serveşte de aceste insitituţii ca de o frunza de smochinpentru a capata respectabilitate. Acum, acest comportament nu mai îndeplinește nici macar standardele minime dupa care Rusia ar putea fi clasificată ca stat european” – se spune în articolul INYT.

Caldura cu care au fost primite companiile rusești pe Wall Street și în City-ul din Londra, în teorie ar fi trebuit să crească nivelul de transparență şi guvernanță corporativă din Rusia. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Oligarhi ruși dubiosi, asociati cu Kremlinul, s-au imbogatit fabulos în urma a zeci de IPO-uri la bursele din Londra și New York„, mai spune articolul.

Capitalismul rusesc se bazează pe faptul anturajul de afaceri al Kremlinului  se ocupa de prădarea propriei țari,  iar veniturile le pastreaza în străinătate. Oligarhii rușiconsuma bunuri publice” create în Occident (inclusiv statul de drept si climatul investițional sigur) și, în același timp, dețin rețele enorme de firmetampon. Prezența lor consolidează cele mai rele aspecte ale sistemului occidental și subminează cele mai bune parti” – potrivit INYT.

putin2Putin spune că vrea să pună capăt corupției și intimidarii cetaţeanului de către oficialii guvernamentali. Dar nu face decat sa consolideze puterea de stat, iar la Occident se raporteaza ca la un meniu de restaurant alege doar „bunurile publice” care ii plac. El nu înțelege Occidentul este o cină complexa: care contine si feluri mai putin plăcute, cum ar fi valorile și angajamentele„.

În timp ce reprezentanții elitei lui Putin dau în judecată in stanga si in drepta pe la curțile europene, acasa în Rusia se incalca in mod regulat statul de drept.

Apartenența la PACE a ajutat regimul rus sa creeze aparența Rusia a aderat la valorile europene. Dând impresia că își îndeplinește obligațiile față de Consiliul Europei, Rusia a capatat statut de tara care respecta valorile europene cu mult timp după ce regimul a luat-o în direcția opusă.

Mulți ruși viseaza încă la Europa și valorile sale, dar, din păcate, în Rusia nu se mai pot bucura de ele.

Nimeni nu vrea să ridice un nou zid între Rusia și Europa. Dar calitatea de membru în diverse instituții europene era menita să pună instituțiile rusești pe calea europeană. Daca, in schimb, există riscul subminarii acestor instituții ca urmare a acțiunilor rusești care amenință să le distrugă, Rusia ar trebui exclusa din aceste instituții. Dupa standardele libertăților politice, Rusia este chiar sub Belarus. De ce atunci Rusia este primita în Europa, iar Belarus, care este mai aproape de Europa, nu este primita.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top