Stalin e viu„Datoria sacră a rușilor este sa fie fideli marilor valori ale patriotismului și sa-i onoreze pe veteranii Marelui Război pentru Apararea Patriei”. Apelul patriotic al președintele rus Vladimir Putin, rostit astazi la un eveniment oficial, a adus din nou in prim plan glorificarea regimului stalinist.

„Ziua de 22 iunie este specială pentru Rusia, pentru poporul nostru. În această zi, în urma cu 74 de ani, naziștii au atacat perfid țara noastră – a inceput Marele Război pentru Apararea Patriei. Poporul sovietic a trecut prin calvar și mari sacrificii apărandu-si libertatea patriei si a obtinut o victorie uimitoare, a învins un inamic puternic, datorită unității sale fără precedent și a dragostei pentru Patrie”, – a spus Putin.

Putin se fereste sa rosteasca cuvantul Stalin, desi in regimul sau peste tot in Rusia reapar monumente in onoarea tiranului sangeros, iar propaganda oficiala il promoveaza drept mesia civilizator, salvator al Rusiei si Europei de „barbaria fascista”.

De cativa ani, Rusia lui Putin lichideaza metodic orice urma a condamnarii regimului comunist din anii 30-50, condamnare realizata la inceputul anilor 90 si face cale intoarsa direct spre restauratia stalinismului.

Totusi, ceea ce nu vrea Putin sa spuna o releva istoricii rusi (cei care mai au curajul sa se opuna doctrinei oficiale) si anume ca sacrificiile enorme ale poporului sovietic au fost cauzate in aceeasi masura de regimul stalinist, cat si de invazia germana din 1941.represiuni staliniste

In ajunul razboiului, Stalin a lichidat tot corpul ofiteresc al armatei sovietice. Practic, in 1941, armata rosie avea pe front doar locotenenti proaspeti absolventi de academii militare, afirma istoricul Gheorghi Mirski.

Statistica asasinatelor staliniste este relevanta:

– Din 5 maresali, au fost ucisi 3;
– Comandanti de Armata (echivalent general de armata) – ucisi 14 din 16;
– colonel-generali- 58 din 62;
– locotenent-generali – 122 din 201;
– amirali – 2 din 2;
– comisari de rang 1 – 2 din 2;
– comisari de randul 2 – 15 din 15;
– comisari de corp de armata – 25 din 28;
– comisari de brigada – 34 din 36;

Au fost împușcat 8 adjuncti ai Comisarului Poporului pentru Apărare, 68 din cei 85 de membri ai Consiliului Militar al Comisarului Poporului al Apărării, șefii celor 13 academii militare.

La nivelul comandamentelor de brigăzi au fost eliminati 373 de ofiteri, de divizii – 222, de corp  – 93, statul major – 41 ofiteri de rang inalt. În total, peste 40.000 de ofiteri de armata au fost ucisi. Toate acestea în ajunul războiului si cand armata URSS avea nevoie de 240 de mii ofiteri, afirma Mirski.

Hitler la masaÎn jurnalul sau, Goebbels povestea cum radea Hitler in hohote afland despre procesul impotriva maresalului Tuhacevski si despre epurarile elitei militare. Probabil ca, daca Stalin nu facea toate acestea, Hitler ar fi reflectat mai mult inainte sa se decida sa atace URSS…

Dar armata a fost doar o mică parte din marea masă a represiunilor staliniste. Cadrele de partid civile au suferit nu mai puțin. Au fost împușcați 98 din cei 139 de membri ai Comitetului Central ales la al 17-lea Congres al PCUS.

Din 136 secretari ai comitetelor raionale de partid din Moscova și regiunea Moscova au rămas in posturile lor doar 7. Diplomații și agentii secreti din strainatate au fost eliminati aproape în totalitate. În divizia de contra-informații ai Direcției principale KGB au fost consecvent arestati 20 de șefi de departamente și birouri, 26 de adjuncti și asistenții acestora.

Unii au spus mai tarziu ca „Stalin a lichidat vârful, pe adeptii lui Lenin, Troțki şi Buharin”. Dar este fals, afirma Mirski. Cercetari ulterioare au arătat că din masa totală, elita reprimata a reprezentat doar 8%, restul au fost oameni promovati din paturile de jos – oameni obișnuiți – muncitori, țărani, functionari, intelectuali salariati.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Mitul stalinismului eroic, spus cu gura lui Putin

  1. rsumy spune:

    „Ziua de 17 septembrie este specială pentru Polonia, pentru poporul polonez. În această zi, în urma cu 76 de ani, bolshevicii au atacat perfid Polonia”.

    Cum suna? 🙂

  2. PDan spune:

    „Ziua de 22 iunie este specială pentru Rusia, pentru poporul nostru. În această zi, în urma cu 74 de ani, naziștii au atacat perfid țara noastră – a inceput Marele Război pentru Apararea Patriei.

    Oare nu tot atat de perfide a fost si atacurile URSS asupra vecinilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top