„Cercetătorul Darrell Bricker și jurnalistul John Ibbitson au publicat cartea Planeta pustie: Șocul declinului populației globale (Empty Planet: The Shock of Global Population Decline). Teza principală a acestei cărți este simplă: scenariul suprapopularii planetei, care sperie ”mințile luminate” de la Malthus încoace, și mai ales în ultimele decenii, nu ia în calcul un factor esențial, și anume, răspândirea educației în rândul femeilor.

Cartea ne mai arată și cum științele sociale sunt deformate de stereotipurile de gen. Alegerea individuală a femeilor și strategiile de adaptare ale acestora la piața forței de muncă și la viața în marile orașele nu au fost luate niciodată în considerare în elaborarea previziunilor demografice.

De îndată ce vom începe să percepem situația cu demografia din perspectiva alegerilor pe care femeile le fac în viață, amenințarea suprapopularii globale este înlocuită de amenințarea depopulării globale. Iar acest fenomen nu are loc doar în țările dezvoltate. Rata natalității scade într-un ritm fără precedent și în țările în curs de dezvoltare.

De exemplu, Bricker și Ibbitson prezinta ca studiu de caz situația filipinezilor, unde rata natalității în ultimii cincisprezece ani a scăzut de la 3,7 la 2,7. În Statele Unite, o scădere similară a natalității a fost înregistrată cu 150 de ani in urma, începând cu anii 1800 și terminând cu perioada de după cel de-al Doilea război mondial.

În condiții ideale, pentru reproducerea populației este necesar ca o femeie să nască în medie doi copii în timpul vieții (ideal ar fi trei), astfel încât rata natalității să fie de 2,1. În condiții reale, ținând cont de mortalitatea infantilă, această cifră este de 2,3. Cu alte cuvinte, menținând dinamica actuală a natalității, Filipine se vor confrunta în curând cu așa-numita criză demografică.

Colapsul natalității este înregistrat pretutindeni, din India până în America Latină. Vechea fobie  despre cum lumea dezvoltată se va prăbuși din cauza suprapopularării globale nu se confirma: femeile din întreaga lume nu mai doresc să facă din nașterea copiilor principala menire a vieții lor. Și într-adevăr, cum obligi o femeie educată să nască trei copii, cu argumentele patriotice și cu alte idei abstracte?

Și nu vorbim despre femeile heterosexuale radicalizate de miscarea childfree, ci despre atitudinea modernă care consideră că unu-doi copii sunt suficienți într-o familie. Dacă majoritatea omenilor de pe planeta îmbrățișează această idee, populația planetei va începe să scadă.

Iar Bricker și Ibbitson susțin că imediat ce un număr suficient de femei vor obține educație și dreptul de a alege, această tendință de „dispariție” va deveni ireversibilă. Datele statistice prezentate în cartea lor sunt confirmate prin interviuri realizate cu tinere din 27 de țări. Majoritatea nu iau în considerare ideea de a-și dedica viața maternității.

Se pot trage trei concluzii de aici.

În primul rând, se pare că istoria creșterii populației umane la scara actuală a fost de fapt o istorie a ”violenței împotriva femeilor”. În baza religiei, a culturii patriarhale sau a coerciției fizice directe în cadrul „căsătoriilor legale”, femeile au fost forțate să aibă 3-4 sau mai mulți copii în timpul vieții, fără nicio șansă de a refuza.

În al doilea rând, singurul instrument eficace de constrângere spre reproducere este încă asociat cu misticismul și religia, care invoca cel mai des idei precum „datoria unei femei” și „porunca lui Dumneze”. Este posibil ca actuala creștere a religiozității în întreaga lume să aibă o natură ecologică: în populație sunt activate mecanismele culturale care vizează transmiterea genelor către generațiile viitoare și combaterea natalității în scădere. Subiectul „refuzul femeilor de a-și îndeplini datoria” devine unul global. Recent, vicepremierul japonez Taro Aso, a vorbit despre acest subiect, spunând că femeile sunt vinovate de depopularea din Japonia.

Întrebarea etică finală la care va trebui să răspundem este dacă vrem să luptam împotriva depopulării cu prețul forțării femeilor să facă copii? Pentru ca, altfel, cine își poate imagina o persoană care să nască copii din iubirea abstractă față de omenire sau din patriotism.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Mitul suprapopulării=catastrofei planetei Terra

 1. Elisa spune:

  S-a dus grija suprapopularii atat de rapid, cine s-ar fi gandit ca in tot acest timp statea la pana Covid-19…

 2. Mihaip spune:

  Atat timp cat 1,4 miliarde de tone de mancare sunt aruncate anual la cosul de gunoi din nepasare, prostie si ticalosie, nimeni nu poate afirma ca actualmente Terra nu poate hrani o populatie superioara ca numar celui actual!

 3. Camelia spune:

  Ciudat totusi ca nimeni nu se plange de „decreteii” nostri.

 4. ANTIPUTIN spune:

  Toate razboaiele actuale sunt comparativ un joc in raport cu razboiul impotriva copiilor ucisi in burtile mamelor : cateva zeci de milioane in fiecare an.
  Dar Putlerii’s la panda ei vor sange
  Satana in infern pe toti i’o strange !

 5. ANTIPUTIN spune:

  Dupa cercetatorii universitari japonezi, planeta noastra poate hrani 42 de miliarde de persoane, cu alimente ecologice /bio/organice ! Cel mai groaznic razboi se desfasoara sub ochii nostri de zeci de ani impotriva copiilor nenascuti.Acestia nu vor vedea niciodata lumina zilei si vor fi masacrati cu acordul parintilor in burtile propriilor mame Fara nicio posibilitate de aparare. Nu exista crima mai lasa si teribila.

  Intrebare : Daca Putler nu s’ar fi nascut care ar fi fost soarta federatiei ruse in fata istoriei ? Fara indoiala mai buna.

 6. IU spune:

  Tu vorbesti bai ,sunteti corcituri de mongoli,de aia sunteti hidosi ca naiba!

 7. bogdan spune:

  Pai nici scoafele nu mai fata atatia godaci ca in trecut…deja sunt in scadere de vreo 3-4 ani…Putler stie de ce.

  • Marian spune:

   La fel ca voi poponarii(fatalaii,bulangii),oricat va-ti freca in rozeta nu puteti sa va inmultiti!Pacat ca s-au inchis lagarele!Dar daca aveti putina rabdare,se va redeschide!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top