”Nouă ni se pare că Rusia merge înainte, prinde din urma alte țări, când, de fapt, în ultimii 30 de ani am bătut pasul pe loc. Țara a fost cuprinsă la inceput de haos, apoi de stagnare, și în ciuda sosirii iPhone-urilor, Rusia a rămas încremenită în secolul XX – un secol al războaielor, Cortinei de Fier și gardurilor de sârmă ghimpată”, scrie publicatia rusa „Moskovski Komsomolets“, al carei editorial il redam integrat în continuare.

Mulți gândesc încă în mod greșit că Uniunea Sovietica era o țară puternică – și că dintr-o dată cineva a distrus-o. Dar Uniunea Sovietică s-a prăbușit nu din cauza faptului că Occidentul a învins. URSS a fost distrusă de economia stângace bazată pe industria grea, care a ratat revoluția tehnico-științifică; un complex militar-industrial extrem de costisitor; dependența de petrodolari și scăderea prețului petrolului; îmbătrânirea conducerii și incapacitatea acesteia de a implementa reformele. Dar cel mai important lucru este ca elita de partid sovietica nu a reușit să înțeleagă ca tendința principală a noii lumi nu este adversitatea militară și politică, ci concurența economică și tehnico-științifică.

Găsiți paralele cu situația actuală? Dacă nu, iată informații care să vă dea de gândit. Indiferent cât de mult ne minte televizorul despre creșterea noastră neîngrădită, cifrele vorbesc contrariul. Astfel, ponderea economiei ruse în PIB-ul mondial nu depășește 2-3%, în timp ce ponderea, de exemplu, a SUA și Chinei reprezintă aproximativ o treime. Exporturile noastre în proportie de peste 60% reprezinta energia, dar jumătate din importuri – mașini și echipamente: o balanță comercială tipică pentru lumea a treia. În timp ce țările în curs de dezvoltare au țâșnit înainte, încercând să ajungă in prima linie, Rusia se afla în derivă într-o direcție necunoscuta pe o ”mare de petrol și gaze”.

Dar, în mintea publicului formatat de propaganda de stat, prioritatea noastra este revigorarea fostului imperiu din vechea ordine mondială. Soluția pare a fi „razbunarea pe principalul inamic “ – SUA și Occidentul în general. Suntem in fata logicii războiului rece creata de propaganda sovietică si reînviată de noua proaganda de stat a Rusiei.

În această logică distorsionată, SUA este răul suprem, Rusia este binele suprem. Dar toate acestea nu sunt altceva decât un mit, vechiul mit al secolului trecut, care (in Rusia) a înlocuit istoria și realitatea. Dar dacă vrem să mergem înainte, va trebui să ne despărțim de acest mit, deoarece în 30 de ani lumea a devenit fundamental diferită.

Lumea este acum globală și multipolară și este legată de dezvoltarea unei multitudini de legături orizontale și de Internet. Valorile și calitatea vieții care s-au dezvoltat în Occident sunt mai atractive pentru alte popoare decât ceea ce oferim noi. Încercările noastre de a distruge ordinea mondială provoacă mai degrabă confuzie decât simpatie. Structura noastră socială este veche și neatractiva: cine vrea sa trăiască într-o țară corupta, condusa de oligarhie?

Și cel mai important: lumea modernă nu este o lume a competitiei de focoase, ci o competie a minții și economica, aceasta este esența secolului XXI. Este un ”dur” nu cel care are țara mai mare și poseda mai multe arme nucleare, ci cel care este atractiv pe piața mondială a ideilor, tehnologiilor și produselor, ofera un nivel și calitate a vieții umane mai ridicate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 4,83 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to MK: Miturile sovietice despre ordinea mondială arată că Rusia va avea același destin cu URSS

  1. bogdan spune:

    Mai sunt cativa ce inca inteleg realitatea si in Porcie ! Si cand te gandesti ca ziarul respectiv era candva oficiosul Partidului in URSS…

  2. Basarabia e Romania spune:

    Pentru redactorul articolului: Uniunea Sovietica si acum „Rusia” nu au fost si nu sunt tari………..ci imperii. Chiar asa de greu este de inteles.In cel mai rau cas federatii sau uniuni de popoare! Luati Dex-ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top