deportari stalinisteDrapelele au fost coborâte miercuri în bernă în Republica Moldova, în semn de omagiu adus victimelor deportărilor staliniste, în această zi împlinindu-se 67 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia, relatează presa de peste Prut, citând un decret al președintelui Nicolae Timofti.

În cadrul Zilei de comemorare a victimelor stalinismului, un minut de reculegere era prevăzut la ora locală 10:00 în memoria celor care au trecut prin calvarul deportărilor, precum și depuneri de flori la monumentele ridicate în amintirea acestora, conform Deschide.md.

Autorităților publice li s-a recomandat să-și adapteze programul, iar mass-media să țină cont de specificul zilei de 6 iulie.

Cu acest prilej la Muzeul Național de Arheologie și Istorie va fi inaugurată expoziția comemorativă „Destine încarcerate”, unde vor fi expuse fotografii, scrisori ale persoanelor deportate, precum și alte exponate din epocă.

Ziua victimelor stalinismului (6 iulie) a fost instituită printr-o Hotărâre a Parlamentului din 22 mai 2008.

Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 (operațiune denumită conspirativ „IUG”) s-au făcut în conformitate cu Hotărârea Biroului Politic al CC al PC al URSS din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și române, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus’, amintește Jurnal.md.

Conform documentelor de arhiva, la această operațiune au participat 4.496 de „cadre operative” ale Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv 13.774 de ofițeri și soldați și 4.705 de activiști de partid din Moldova. Pentru asigurarea transportului intern al celor ce au fost ridicați au fost mobilizate 4.069 de autovehicule, iar pentru transportul basarabenilor în Siberia și RSS Kazahstan au fost pregătite 30 de garnituri de tren, respectiv 1.573 de vagoane de vite. În total, în acea zi, au fost deportate 11.293 de familii — 35.796 de persoane, din care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii.

Dintre aceste familii, 7.620 au fost considerate ale „chiaburilor’, iar celelalte au fost acuzate de „colaborare cu fasciștii’, „apartenență la partidele burgheze române sau la secte religioase ilegale”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Moldova comemorează victimele deportărilor staliniste

 1. Catun spune:

  Reactia lui Voronin: s-a plans, pe de o parte de situatia actuala in care Moldova a fost adusa, iar pe de alta parte din cauza dreptului la libera circulatie pe care l-au obtinut cetatenii moldoveni in ultimii ani. Tovarasul a fost nemultumit ca forta de munca a plecat sa trimita in tara bani din Vest dupa ce rusii timp de 60 de ani au lipsit Moldova de bunastare. Tot Vestul a intins o mana, nu Rusia care a luat cu doua.

 2. Tzepesh spune:

  Si se mai intreaba imperialisti banditi ce avem cu ei……….pai la cat rau au facut neamului nostru ce ar vrea?
  Daca vor o normalizare a sentimentelor fata de ei iaca ce au de facut:
  1.Scuze si recunoastrea publica a crimelor si actiunilor banditesti
  2.returnarea tezaurului Furat Romaniei
  3.Recunoasterea criminalitatii pactului Molotov-Ribbentropp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top