În Republica Moldova a fost numit un nou guvern. Din programul acestuia a fost eliminata prevederea privind parteneriatul strategic cu Rusia si inclus un articol despre dialogul strategic cu SUA.
Socialistii moldoveni (partid pro-rus) se tem acum ca acest lucru va avea un impact negativ asupra negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean, care, in treacat fiind spus, oricum trenau, cu toata bunavointa Chisinaului.
Deputatul socialist Vladimir Țurcan sustine ca guvernul moldovean va prioritiza UE si SUA în formatul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în detrimentul Rusiei. În același timp, Ucraina a primit de la Chisinau unda verde pentru blocarea frontierei terestre cu Transnistria. Moscova nu va putea folosi nici spatiul aerian ucrainean pentru aporvizionarea armatei sale din Transnistria, scrie Nezavisimaya Gazeta (NG).
Chișinăul şi Kievul nu au avut niciodata o înțelegere atat de buna in problema transnistreana, declarat pentru NG Anatol Ţăranu, director al Centrului pentru Cercetări Strategice și Consultanță Politică – Politicom.
„Pentru Ucraina este important sa rezolve problema transnistreană, pentru regiunea este vazuta drept o amenințare la adresa securității statului. Grănicerii si vamesii ucraineni vor înăspri controalele pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene și vor face tot ce le sta in putere pentru a sugruma economia transnistreană. În același timp, vor infiinta blocada totala a fortelor armate ruse staționate în Transnistria. Pana acum, armata rusa avea probleme cu comunicatiile de suprafata, iar de acum încolo Kievul îi va bloca si spatiul aerian, pentru ca niciun avion sa nu mai ajunga la Tiraspol„- spune expertul.
Evident, Kievul își coordoneaza acțiunile cu Chișinăul.
Dpdv economic se pare ca deja catsiga UE. Potrivit lui Ţăranu, Transnistria este obligata de imprejurari sa se reorienteze spre UE. Lucru pe care il face de cativa ani, insa de la 1 ianuarie 2016 condițiile vor fi inasprite. Agentii economici transnistreni vor trebui sa se inregistreze la Chișinău si sa plateasca impozite bugetului moldovensc. Asta inseamna mai putin bani la bugetul regimului de la Tiraspol si mai multi bani de cersit de la Moscova. Rusiei îi va fi greu să acopere toate aceste chweltuieli, crede expertul de la Chisinau.
Totodata, Moldova tinde acum spre UE si NATO. „Populația nu este încă gata sa accepte cursul aderarii la NATO, dar pe fondul evenimentelor din Ucraina, suporterii NATO sunt în creștere, iar în viitorul apropiat acestia vor deveni majoritari”, crede expertul citat de NG.
Deputatul transnistrean Anatoli Derun a confirmat faptul că frontiera cu Ucraina este acum închisa pentru bunuri și persoane. „Suntem deosebit de ingrijorati de faptul ca începand cu 1 ianuarie 2016, preferințele UE pentru bunurile transnistrene încetează, dupa aceasta data vom avea probleme cu exporturile”, citeaza NG declaratia lui Derun.
Acesta remarca faptul ca multi investitori rusi au renuntat la afacerile si companiile transnistrene, iar multe s-au întors la fostul proprietar – statul transnistrean nerecunoscut. „În general, viitorul Transnistriei este legat de situația din partea de est a Ucrainei. Se va normaliza situația acolo, va fi şi la noi liniste”, spune Derun.
Între timp, negocierile privind reglementare aconflcitului transnistrean in formatul „5 + 2” (Moldova, Transnistria – părți, Rusia, Ucraina, OSCE – mediatori, UE și SUA – observatori) sunt înghețate din noiembrie anul trecut.
Anatol Ţăranu crede ca, în această privință, Chișinăul va păstra status quo-ul, dar ca „politica în această direcție acum nu va mai fi dirijata de Moscova, ci de Kiev”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.