monedaMoneda ”comemorativă”, dedicată ”eliberarii Varșoviei de către trupele sovietice”, nu a găsit înțelegere printre polonezi”, scrie Wirtualna Polska.

Potrivit reprezentantului MAE polonez, Rafal Sobchak, moneda lansata de Banca Rusiei nu contribuie la progresul relațiilor dintre Moscova și Varșovia, unde își amintesc bine istoria, inclusiv ocupațiile nazistă și sovietică.

„Confirmarea de catre Rusia a versiunii sovietice a istoriei nu găsește înțelegere în randul polonezilor și doar mareste distanța perspectivei de a construi un parteneriat bun și relații amicale cu Rusia, pe care dorim întotdeauna să le cream pe baza respectului și adevărului” – cu aceste cuvinte a comentat secretarul de presa al MAE polonez, Rafal Sobchak, introducerea în circulație în Rusia a monedelor cu imaginea capitalelor pe care, potrivit Moscovei, URSS le-a eliberat în al Doilea război mondial. Printre aceste capitale este și Varșovia, scrie Wirtualna Polska.

„Turnarea unor monede care prezintă adevărul într-o oglindă denaturata a istoriei, în niciun caz nu este propice și mai presus de toate – nu va schimba istoria”, – a spus Sobchak, menționând că 17 ianuarie (ziua ”eliberării” Varșoviei) a fost recunoscută doar în Polonia comunistă.

„Noi cunoaștem istoria celui de al Doilea război mondial, în special evenimentele care au avut loc în Polonia și care, în mod direct, au afectat soarta polonezilor. Ne amintim apărarea eroică a Varșoviei și Westerplatte, perioada nazistă și ocupația sovietică a celei de-a doua Republici Poloneze, 1940 și crimele de la Katyn. Ne amintim de Revolta de la Varșovia, aniversarea careia am sărbătorit-o două zile în urmă. Ne amintim cele două luni de luptă apriga ale Armatei de rezistenta și a locuitorilor pentru eliberarea capitalei, la care a asistat Armata Roșie fara sa faca ceva, aflata pe malul drept al Vistulei „- a spus Sobchak.

De asemenea, el a menționat că Polonia nu pune la îndoială marele sacrificiu făcut de popoarele Uniunii Sovietice. Acest lucru este demonstrat de numeroasele cimitire ale soldaților sovietici, care sunt protejate de Polonia. „Dar să nu uităm că, după sfârșitul ocupației naziste, împotriva polonezilor, care au avut o viziune diferită de cea a comunistilor privind refacerea și dezvoltarea patriei lor, s-au folosit persecuții, represiuni, exil și moarte. Mulți dintre ei nu au ajuns la momentul eliberării complete și a independenței”- a spus el.

Și Lituania cu Letonia și-au exprimat indignarea în legatura cu noile monede.

Pe 1 august, Banca Centrală a Rusiei a emis monede comemorative în valoare de 5 ruble din seria „Orașe – capitale, eliberate de trupele sovietice de sub ocupatia invadatorilor naziști”. Banca Rusiei a emis monede dedicate unor capitale precum Belgrad, Berlin, Bratislava, Budapesta, București, Minsk, Kiev, Chișinău, Varșovia, Viena, Vilnius, Praga, Riga și Tallinn.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Moneda ”comemorativă” rusească nu a găsit înțelegere în rândul polonezilor

  1. Radu2I spune:

    Astia ridica prostia si nesimtirea la rang de politica de stat!
    Io cred ca pe trolii lor(nada ,cozubas,otilia etc) ii platesc cu bani din astia oricum Mai „tari” decat aia de monopoly!

  2. bogdan spune:

    Ar trebui sa scrie pe spate ! Capitalele europene unde am grohait noi in WW2 si nu se va mai intampla !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top