Pe 20 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile ruse trebuie să plătească despăgubiri pentru trei apărători ai drepturilor LGBT, care, în diferiți ani, au fost amendați în Rusia în baza legii privind așa-numita propagandă gay.

CEDO a constatat că reclamanții au fost discriminați și drepturile lor privind libertatea de exprimare au fost încălcate. În ciuda faptului că Curtea a luat în dezbatere cazuri separate, de fapt, în timpul procesului, părțile au argumentat în ce măsura legea din Rusia care interzice „propaganda relațiilor sexuale netradiționale în rândul minorilor“ corespunde sau nu Convenției europene a drepturilor omului.

Din completul de judecată a votat împotriva doar judecătorul din Rusia, scrie Meduza.

Esența cazului

CEDO a examinat trei plângeri similare din partea activistilor rusi pentru drepturile LGBT – Nikolai Baev, Alexei Kiselev și Nikolai Alexeev. De-a lungul anilor, cei trei au fost amendati după proteste stradale în apărarea drepturilor homosexualilor. Activiștii au fost acuzati de „acțiuni publice care vizează propaganda homosexualității în rândul minorilor“. În 2013, Vladimir Putin a semnat o lege federală care prevede urmarirea si condamnarea pentru propaganda homosexualității printre minori.

Reclamanții au susținut că interdicția este discriminatorie și încalcă dreptul lor la libertatea de exprimare, garantat de Convenția europeană a drepturilor omului și Constituția rusă.

Ce au susținut avocații Rusiei

Libertatea de exprimare este garantată de al 10-lea articol al Convenției Europene a Drepturilor Omului. În a doua parte a acestui articol se spune că statul poate limita aceasta libertatea prin legi, dacă acest lucru este necesar, în special, în interesul „protecției sănătății sau a moralei“ și pentru „apărarea drepturilor altora“. Și acesta este exact cazul, a insistat Rusia. Dacă vom compara relațiile de același sex cu familia tradițională, de multe ori primele duc la diverse boli – in special HIV. În plus, relațiile de același sex împiedică creșterea populației.

Avocatii mai sustineau ca activiștii au încercat să creeze în mintea copiilor o imagine atractivă a relațiilor de același sex și să denatureze punctul de vedere al copiilor privind valorile familiale tradiționale. În acest fel, ei au invadat dezvoltarea morală și spirituală a copiilor și au încălcat drepturile părinților de a decide cum să-și crească copiii, ce și cum să-i învețe.

CEDO a acceptat în trecut decizii care confirmau acest punct de vedere al Rusiei – de exemplu, atunci cand a apreciat legalitatea măsurilor legislative din Rusia pentru protecția minorilor împotriva pedofiliei și a incestului.

Ce a decis CEDO

Oficialii ruși nu au reușit sa explice modul în care libertatea de exprimare în probleme legate de persoanele LGBT poate afecta „valorile tradiționale.“ Nu există nicio contradicție între acceptarea socială a homosexualității și valorile familiale – mai ales că, in ultima vreme, relațiile de același sex sunt văzute tot mai mult în cadrul conceptului de „viață de familie“. Dimpotrivă, CEDO este asaltat în mod constant de plângeri din partea reprezentanților comunității LGBT care doresc sa obțina dreptul de a se căsători sau de a adopta copii. Protejand valorile familiale, statul este obligat să ia în considerare schimbările care au loc în societate – inclusiv faptul că o persoană poate avea un alt „aranjament” pentru viața personală și de familie.

CEDO a condamnat în mod constant acțiunile și deciziile statelor care încearcă să impună atitudinea stereotipala a majoritatii heterosexuale față de minoritatea homosexuală. Nicio tradiție nu poate justifica acest lucru – nu este nicio diferență între discriminarea homosexualilor și a persoanele în funcție de culoarea pielii sau origine. În plus, orice încercare de a trage o paralelă între homosexualitate și pedofilie (așa cum fac reprezentanții Rusiei) sunt total inacceptabile, sustin judecatorii CEDO.

În ceea ce privește sănătatea, în lozincile reclamanților nu era nimic care ar putea convinge oamenii sa adopte un comportament dăunator pentru sănătate. În orice caz, interdicția de a exprima o opinie cu privire la aspectele legate de tema LGBT, cu greu poate reduce riscurile pentru sănătatea publică. Dimpotrivă, răspândirea cunoștințelor despre identitatea sexuală și de gen, cu privire la riscurile asociate și metodele de protecție este parte esențială a îngrijirii sănătății societății.

Este la fel de greu de înțeles modul în care „propaganda relațiilor sexuale netraditionale“ împiedică  creșterea populației – sau, mai bine zis, cum introducerea unei astfel de interdicții va contribui la creșterea demografică. Creșterea populației este asociată cu un număr mare de diferiți factori, cele mai evidente dintre ele find prosperitatea economică, siguranța și condiții pentru a crește un copil.

Legile discutate vizează protecția copiilor, iar Curtea Constituțională a Federației Ruse a subliniat că declarațiile neutre – fără semne de propagandă – nu ar trebui să fie considerată o încălcare. CEDO consideră astfel că aceste declarații „nu vizează formarea preferințelor asociate cu alegerea formelor non-tradiționale de identitate sexuală …“

Cu toate acestea, instanțele rusești au considerat drept propagandă sloganurile reclamantilor – „homosexualitatea nu este o perversiune” și „homosexualitatea este naturala”. Unul dintre reclamanți a fost amendat pentru ca picheta administrația din Sankt-Petersburg – un loc care nu este destinat copiilor.

În pus, reprezentanții Rusiei așa și nu au prezentat Curții dovezi științifice că o persoană își poate schimba orientarea sexuală sub influență externă. Nicio acțiune a reclamantilor nu poate împiedica părinții să-și educe copiii, în conformitate cu opiniile lor religioase și filosofice. Copiii ar trebui să fie protejati de homofobie. Adoptând astfel de legi, autoritățile încurajează homofobia, iar acest lucru este incompatibil cu principiile egalității, pluralismului și toleranței adoptate într-o societate democratică.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Moralitate și demografie. Cum a explicat Rusia la CEDO că legea privind propaganda gay este UTILĂ

 1. bogdan spune:

  Si rusul spune: groh groh

  • Ucraina fascista ocupa pamant romanesc spune:

   Dogdan, ti-ai adus aminte de limba materna?

   • Clau spune:

    noi scriem in ea, de ce nu incerci si tu cu a ta? Hai grohaie un pic ca zau nu o sa radem prea tare de tine!

    • Ucraina fascista ocupa pamant romanesc spune:

     C-laus, (adica paduche), intradevar aveti o limba frumoasa si foarte moale dar mai ales foarte placuta atunci cand o folositi acolo unde stie toata lumea ce faceti cu ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top