Mâine, în Olanda, Malaezia, Australia, Indonezia, Marea Britanie și alte țări ai căror cetățeni au fost uciși în accidentul aviatic de pe 17 iulie 2014 este Ziua Memoriei și durerii, scrie politciianul rus Boris Visnevski.

Redam mai jos textul integral

„298 de persoane, inclusiv copii, au fost victime ale asasinilor care au tras cu rachete spre un avion civil.

Mortii nu pot fi inviati, dar putem sa numim cine sunt ucigașii și să-i aducem în fața justiției.

Parchetul Olandei – o țară care a pierdut cei mai multi oameni in accidentul aviatic – consideră că „Boeing-ul” a fost doborat de separatiștii pro-rusi care au folosit o racheta „sol-aer.”

Aceeași părere o are si Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și Statele Unite (și, desigur, Ucraina).

Au ajuns la aceeași concluzie și jurnaliștii rusi de la „Novaia Gazeta”, care pe parcursul anului, împreună cu experți, au examinat toate circumstanțele tragediei.

De fapt, această concluzie nu este greu de tras: separatiștii nu aveau si nu au avioane de luptă, ceea ce, în principiu, inseamna ca nu erau nici ţinte în aer pentru armata ucraineană. Aviatie avea doar armata ucraineană – și sa traga spre obiective aeriene puteau doar cei care luptau impotriva armatei ucrainene.

Lucru pe care l-au si facut si în primele ore de după dezastru s-au bucurat de acest „succes” al lor. In ciuda incercarilor frenetice de a șterge toate urmele din rețelele sociale, acestea au supraviețuit – inclusiv înregistrarea infamului Igor Girkin  (Strelkov) din 17 iulie 2014 care posta pe Twitter: „În zona Torez am doborât un avion AN-26, zace undeva pe langa mina Progress. I-am avertizat sa nu zboare în cerul nostru. Și aici este filmul – confirmarea doborarii „pasarii”. „Pasărea” a căzut dupa terrikon, sectorul rezidențial nu a fost afectat, populatia pasnica nu a suferit … ”

Astăzi, cea mai probabila versiune este cea in care „Boeing-ul” a fost doborât fiind confundat cu un avion de transport militar ucrainean AN-26 – dar acest fapt nu îi absolva pe criminali de responsabilitate.

Si numai autoritățile ruse insistă obsedat că „Boeing-ul” a fost doborât de o rachetă „aer-aer” a unui avion de lupta ucrainean, spaland astfel pe combatantii din Donețk și Lugansk, cu atenție botezati de propaganda rusă „miliții”.

Anume această „versiune a Comitetului de Investigații”, fara alternativă, de un an intreg, este difuzata de propaganda de stat pe canalele de televiziune federale. Deși s-ar părea, ce cauta Comitetul de Investigație in aceasta ancheta? Avionul a fost doborât deasupra teritoriului Ucrainei, nava este din Malaezia, nu erau la bord cetățeni ruși – de ce ar trebui agentia domnului Bastrîkin sa insiste asupra „versiunii” sale, care niciaieri în afara Rusiei nu este luată în serios?

Apoi, autoritățile ruse se opun categoric crearii unui tribunal internațional sub auspiciile ONU, propus de Malaezia, Australia, Belgia, Olanda și Ucraina pentru a aduce pe cei responsabili de dezastru in fata justitiei – afirmand ca ideea este „prematura și contraproductivă”.

Pe de alta parte, daca Kremlinul îşi doreste atat de mult o anchetă corectă și obiectivă, și este atât de sigur de „versiunea Comitetului de Investigație” – de ce nu oferă unui tribunal internațional toate dovezile și martorii sai!

Convinge tribunalul de valabilitatea acestei versiuni. Dovedeste că luptătorii controlati de Moscova nu sunt de vina pentru moartea celor 298 de persoane, și obtine pedepsirea adevăraților vinovați.
Ce împiedică Rusia sa faca acest lucru? Ipoteza este una singura: Kremlinul știe mai bine decât oricine că „dovezile” nu vor rezista criticii …

Cel mai probabil, Rusia iar va folosi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca crearea unui tribunal internațional.

Dar el va fi infiintat oricum  – nu prin decizia Consiliului de Securitate, ci cu mandat al Adunarii Generale ONU, unde Rusia nu are drept de veto. Iar cei responsabili de tragedia „Boeing-ului”, vor fi aratati cu degetul.

Si inca ceva, folosirea dreptului de veto va fi văzuta în mod clar ca o dorinta de a proteja criminalii, fapt care va abate rușinea asupra țarii noastre. În plus, va arata cinismul și josnicia noastra în raport cu memoria victimelor tragediei și durerea celor apropiati.”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top