Judecatorii primei instanțe din Bruxelles au respins cererea Rusiei de desființare a sechestrului asupra proprietăților de stat ruse din Belgia, în valoare de circa 1,6 miliarde de euro, impus în iunie 2015 la solicitarea Yukos Universal Limited, unul dintre fostii actionari ai companiei petroliere Yukos, potrivit RBC.

Aceasta este prima pierdere a Rusiei din ultimele câteva luni în cadrul disputei internaționale cu acționarii Yukos.

În iulie 2014, Curtea de Arbitraj Internațional de la Haga a decis ca foștii acționari Yukos trebuei sa fie despagubiti de Moscova cu $ 50 miliarde pentru confiscarea companiei petroliere de catre statul rus. Actionarii Yukos au început procesul de executare a deciziilor și a impus sechestru asupra unor active ale statului rus în valoare de 1,6 miliarde de euro.

În lista bunurilor sechestrate au fost trecute inclusiv conturile misiunilor diplomatice ruse (ulterior deblocate), activele arhiepiscopiei Bruxelles a Bisericii Ortodoxe Ruse din Belgia, precum și conturi si imobile ale mass-media de stat, în special TASS și postul de televiziune „Russia Today”.

Rusia a contestat sechestrul prin așa-numitele obiecții ale unor terțe părți, dar Yukos Universal a apelat la convenția bilaterală semnata de Belgia și Olanda in 1925 privind recunoașterea reciprocă și executarea hotărârilor și a sentințelor de arbitraj.

Pentru ca Tribunalul de arbitraj care a atribuit fostilor acționari Yukos 50 miliarde $ are sediul la Haga (Olanda), în temeiul conventiei mentionate, decizia in cauza ar trebui să fie aplicata si in Belgia. Articolul 18 din Convenția belgiană-olandeza afirmă că exequatura nu poate fi atacata prin obiectii ale unor terti, singura cale de atac fiind depunerea unei petitii în termen de 14 zile de la data emiterii deciziei contestate.

Avocații ruși au obiectat cu privire la aplicabilitatea Convenției din 1925, afirmand ca aceasta a căzut în desuetudine. Cu toate acestea, instanța nu a fost de acord cu acest argument, subliniind faptul că Belgia și Olanda nu au convenit încetarea Conventiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Moscova a pierdut în Belgia procesul cu foștii acționari Yukos

  1. barbu spune:

    groh,groh iar iti lasi mirosul tau de porc jegos pe unde treci

  2. bogdan spune:

    Platiti godacilor ! Fire-ati ai dracului de hoti si criminali ! Natie spurcata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top