Ministerul rus de Externe a avertizat UE împotriva opoziției față de implementarea proiectului Nord Stream 2. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Pankin, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti că, dacă acest gazoduct ese „împiedicat”, pentru a „forța Rusia să pompeze gaz prin Ucraina în condițiile lor, cu tarifele lor, cu incertitudinea în materie juridică, acest lucru nu va trece”, scrie DW.
El a subliniat posibilele dificultăți care vor apărea pentru consumatorii europeni în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge la un acord asupra tranzitului de gaze și UE va pune piedici Nord Stream – 2.
Cu toate acestea, diplomatul rus a spus că Rusia este gata să continue tranzitul de gaze către Europa prin Ucraina.
„Suntem dispuși să continuăm tranzitul prin Ucraina, dar în condițiile de care avem nevoie”, a spus Pankin, exprimând ipoteza că poziția părții ucrainene s-ar putea schimba în negocierile următoare după alegerile prezidențiale.
În următoarea rundă de negocieri privind tranzitul gazului, din luna mai, ar putea apărea „schimbări de poziție”, „anumite dezvoltări instituționale, urmare a dezvoltarii juridice a proceselor în Ucraina”, a sugerat Pankin.
Gazprom a declarat că ar putea mentine tranzitul de gaze prin Ucraina la nivelul a 10-15 miliarde de metri cubi pe an, dacă partea ucraineană demonstreaza viabilitatea economică a noului contract.
De la sfârșitul anului 2019, coridorul de transport al gazului Nord Stream-2 este programat să transporte anual circa 55 de miliarde de metri cubi de gaze rusești din Federația Rusă prin Marea Baltică în Germania.
Oponenții proiectului – Polonia, țările baltice, Ucraina și Statele Unite – au argumentat că Nord Stream 2 va spori dependența UE de Gazprom, care deja alimentează aproximativ o treime din gaze naturale către UE.
Țările UE au ajuns la un acord cu privire la reglementarea proiectului Nord Stream 2.
Una dintre propunerile convenite a fost aceea că responsabilitatea pentru conductele de gaze cu țări terțe, precum Rusia, se află în țara în care gazoductul este conectat pentru prima dată la rețeaua europeană.
Astfel, Berlinul și Parisul au convenit că toate deciziile privind Nord Stream 2 vor fi luate de Germania.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Ei acum se vede in fapt adevarul ! Grohaia kremlinul pana acum ca nu are treaba NS-2 cu ranzitul prin Ucraina ! Cand vad ca DOAR Germania poate bloca si reglemanta tranzitul prin NS-2 nu si Porcia nu le mai convine ! Era mai bine sa nu se permita deloc functionarea NS-2 din start !