Ministerul rus de externe a condamnat marţi intenţia autorităţilor de la Kiev de a recurge la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării al ONU în disputa bilaterală declanşată de arestarea marinarilor ucraineni în noiembrie 2018, în momentul în care navele pe care se aflau încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, informează EFE.

„Partea ucraineană acţionează din nou în mod necinstit, în scopuri politice interne, atunci când încearcă să folosească această situaţie apărută ca urmare a acţiunilor ilegale ale navelor ucrainene”, se afirmă într-o notă a ministerul rus de externe.

Documentul menţionează că Ucraina a depus la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării o solicitare de impunere a unor măsuri temporare „în pofida posibilităţilor de a realiza consultări prevăzute de dreptul internaţional, inclusiv de acordurile ruso-ucrainene”.

„În ceea ce priveşte procesul iniţiat de Ucraina în baza Convenţiei din 1982, partea rusă porneşte de la faptul că Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării nu este competent să trateze incidentul Kerci”.

Potrivit ministerului rus, drepturile marinarilor ucraineni deţinuţi sunt respectate, aceştia având acces la serviciile unor avocaţi şi primind asistenţă medicală.

„Un proces juridic internaţional nu trebuie să împiedice ancheta penală desfăşurată de Rusia, iar rezultatele sale nu pot fi predeterminate de decizia unui organism legislativ internaţional”, se adaugă în document.

Ministerul rus de externe a cerut părţii ucrainene să acţioneze în mod onest pentru a rezolva problemele „apărute din vina sa” şi „să manifeste o preocupare reală faţă de cetăţenii săi” participând la consultări cu Rusia, şi nu adresând solicitări instituţiilor internaţionale.

Pe 25 noiembrie, Rusia a capturat trei nave şi a luat prizonieri 24 de marinari ucraineni în timp ce aceştia încercau să treacă prin Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu Marea de Azov. De atunci, marinarii continuă să se afle în custodia autorităţilor ruse.

Ucraina susţine că acţiunea Rusiei a avut loc în apele internaţionale, după ce gărzile de coastă ruse au închis trecerea prin Strâmtoarea Kerci.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Moscova condamnă Kievul pentru plângerea depusă la Tribunalul ONU

 1. Clau spune:

  …daca nu s-ar sti cu musca pe caciula (umpluta de rahat) nu le-ar fi frica rusnacilor de procesul ONU…

  • bogdan spune:

   Pai porcii stiu ca ONU va da in clar o decizie in favoarea Ucrainei ! Asta stie si Grivei !
   Adevarul este cunoscut de Toata Lumea Civilizata dar este bine sa ai si o patalama la mana care sa demonstreze asta ! Astfel se pot lua si alte masuri impotriva agresorilor gen sanctiuni si diverse restrictii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top