Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice marți două hotărâri în procese intentate împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse de către cetățeni moldoveni, informează news.yam.md, potrivit agerpres.ro.

În dosarul Andrian Braga (născut în 1971, la Râbnița) contra Republica Moldova și Federația Rusă, CEDO a decis că și Chișinăul se face vinovat de încălcarea articolelor 3 și 5 din Convenție, în timp ce în dosarul Draci versus Republica Moldova și Rusia doar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea acestor articole. Ambele cauze se referă la arestări ilegale și condiții inumane de detenție în autoproclamata ‘republică moldovenească nistreană’.

Invocând articolul 3 din Convenție, interdicția unui tratament inuman sau degradant, ambii reclamanți s-au plâns de condițiile inumane de detenție, subliniind că au fost plasați în detenție în celule infestate de paraziți, împreună cu deținuți ce sufereau de tuberculoză. De asemenea, reclamantul Draci a acuzat că în perioada detenției a contractat o maladie de piele, streptodermie, pentru care nu a primit tratament, iar în primii doi ani de detenție a fost ținut într-o celulă solitară, fără ferestre, ventilație sau WC. Totodată, reclamanții s-au plâns că detenția lor nu poate fi considerată ‘legală’ în sensul Articolul 5 privind libertatea și siguranța persoanei, deoarece a fost dispusă de către o instanță nerecunoscută.

În cazul Andrian Braga, CEDO a decis în unanimitate ca Republica Moldova să achite reclamantului suma de 4000 euro, dintre care 3000 cu titlu de prejudiciu moral și 1000 cu titlu de costuri și cheltuieli, iar Federația Rusă urmează să achite reclamantului 9000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 2000 — costuri și cheltuieli.

În cazul reclamantului Alexandru Draci, CEDO a decis ca Federația Rusă să achite reclamantului 22.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 60 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Totodată, CEDO și-a menținut constatările sale în cazurile Ilașcu, Ivanțoc, Catan, Mozer contra Republicii Moldova și Rusiei, în sensul că așa-zisa ‘republică transnistreană’ este capabilă să reziste eforturilor Moldovei și ale comunității internaționale îndreptate spre soluționarea conflictului și instaurarea democrației și a ordinii de drept în regiune dată fiind susținerea militară, economică și politică din partea Rusiei.

În aceste condiții, gradul înalt de dependență a Transnistriei față de sprijinul rusesc relevă un indiciu indiscutabil că Rusia continuă să exercite un control efectiv și o influență decisivă asupra ‘autorităților republicii transnistrene’, potrivit CEDO.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Moscova condamnată la CEDO pentru detenția unor cetățeni moldoveni în Transnistria

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Vintilaule, trol rusnac, iar o dai in betie de cuvinte?

  2. bogdan spune:

    Nu inteleg de ce si statul Moldovean a fost amendat deoarece se stie ca statul agresor Ospiciul Lumea rusa este de vina pt tot ce se intampla in Transnistria ocupata de ei ! Moldova nu poate fizic sa rezolve problemele create de porci pe teritoriul invadat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top