hackeriMinisterul de Externe al Rusiei a criticat decizia Norvegiei de a extrăda un cetațean rus autorităților din SUA, care l-au acuzat de răspândirea unui virus informatic.

Purtatorul de cuvant al MAE rus, Maria Zakharova a declarat decizia Oslo ca politizată și a promis că Rusia va lua în considerare această poziție a Oslo în cadrul relațiilor bilaterale.

Potrivit ei, reprezentanții Federației Ruse „au explicat de multe ori (colegilor din Norvegia), că acest caz este parte a vânatorii dupa cetateni rusi declansata de agențiile de informații americane în întreaga lume”. „Aceasta vanatoare nu are nimic cu interesele reale ale justiției și este o ignorare absolută a normelor dreptului internațional. Prezenta decizie este în mod clar politizata, ea nu îndeplinește criteriile general acceptate de justitie” – a spus diplomatul.

Potrivit mass-media norvegiană, rusul în cauză, Mark Vartanian, a fost reținut la cererea autorităților din SUA, în octombrie 2014, în orașul Fredrikstad.

Potrivit autoritatilor americane, programatorul rus ar fi încărcat pe Internet 48 de fișierele necesare pentru a instala virusul Citadel și preluarea cu ajutorul lui a controlului calculatoarelor altor persoane. Vartanian neagă vinovăția lui. Potrivit avocaților săi, calculatorul rusului a fost infectat cu un „vierme”, motiv pentru care el a fost in mod eronat considerat complice al bandei de infractori informatici.

Din momentul retinerii, rusul a fost in stare de arest preventiv. În luna aprilie 2015, Judecătoria din Oslo a respins cererea Biroului Federal de Investigații (FBI) din SUA privind extrădarea reținutului în Statele Unite.

Cu toate acestea, fiind în strânsă colaborare cu FBI, Direcția de poliție pentru Combaterea Crimei Organizate din Norvegia – Kripos a făcut apel la decizia judecătorului. În septembrie 2015, a doua instanta a decis ca cererea FBI este intemeiata si a aprobat extrădarea rusului in Statele Unite. Recursul ulterior facut de Vartanian a fost respins de Curtea Suprema a Norvegiei.

Virusul Citadel Botnets a aparut pentru prima data la începutul anului 2012 și, potrivit Microsoft, s-a răspândit în 90 de țări, inclusiv în SUA, Europa, India, Hong Kong și Australia. Microsoft crede că infractorii cibernetici provin din Rusia sau Ucraina, pentru că în aceste țări nu a fost înregistrat aproape nicio activitate a virusului.

Hackerii au infectate în jur de cinci milioane de calculatoare, iar prin mijlocul acestora au fura de la zeci de instituții financiare, inclusiv American Express, Bank of America, Citigroup, Credit Suisse, PayPal eBay, HSBC, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada si Wells Fargo. În total, hackerii au furat peste 1,5 miliarde de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Moscova critică Oslo pentru extrădarea în SUA a unui hacker rus

 1. Basarabia e Romania spune:

  Pipitza zahar-ova sa explice mai bine de ce continua sa ucida nevinovati pentru ambitiile limbricului complexat…..
  https://youtu.be/sBJyR6Tvdus
  in plus de ca folosesc bombe vacuum si cu fragmentare?
  testeaza bombe pe neviovati

 2. Basarabia e Romania spune:

  Pipitza zahar-ova sa explice mai bine de ce continua sa ucida nevinovati pentru ambitiile limbricului complexat…..

  https://youtu.be/sBJyR6Tvdus

  in plus de ca folosesc bombe vacuum si cu fragmentare?????
  testeaza bombe pe neviovati?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top