Acuzată că a acționat ilegal în cazul navei Arctic Sunrise si a echipajului sau, Moscova a reacționat oficial față de decizia de condamnare a sa de către Curtea Internaționala de Arbitraj de la Haga, declarând că instanța încurajează astfel „actiunile ilegale“.

Declaratia apartine lui Artiom Kojin, adjunctul directorului Departamentului Informațiilor și Presă al MAE rus, potrivit TASS.

Recent, Curtea de Arbitraj Internațional a emis o decizie potrivit căreia Rusia este obligata să plătească 5,4 milioane de euro Olandei pentru prejudiciul cauzat în timpul reținerii ecologiștilor Greenpeace și arestarii navei Arctic Sunrise cu tot cu echipaj.

„Federația Rusă nu a luat parte la proces, deoarece susține lipsa de competență a Curtii de Arbitraj în acest caz“, – a spus Kojin.

„Cu regret constatăm că prin decizia sa, tribunalul încurajează, în esență, activitățile ilegale în zonele economice exclusive ale statelor, pe platorile lor continentale, fapt care justifică așa-numitele proteste pașnice“, – a spus el.

Incidentul care a implicat nava Arctic Sunrise sub pavilion olandez a avut loc în 2013. Atunci, un grup de ecologiști a protestat împotriva extracției de petrol în Arctica, înlănțuindu-se de platforma petroliera plutitoare apartinand Gazprom.

Rusia a trimis trupele speciale care i-au reținut nu doar pe ecologiști, ci și întregul echipaj de pe Arctic Sunrise, cu tot cu nava.

Pe 24 august 2015, Camera Permanentă de Arbitraj, un organism al Națiunilor Unite situat la Haga (Olanda), a decretat că Rusia este vinovată de încălcarea Convenției ONU și ar trebui să plătească despăgubiri partii olandeze.

Rusia a refuzat să participe la arbitraj, susținând că acesta acționeaza în cadrul drepturilor sale suverane.

Cu toate acestea, tribunalul arbitral a constatat că are competentă în temeiul Convenției ONU privind dreptul mării, la care Rusia este parte, iar acest lucru îi dă dreptul sa decida în astfel de dispute.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Moscova: Decizia în cazul Arctic Sunrise „încurajează actiunile ilegale“

  1. bogdan spune:

    Asa ca porcii ori platesc ori vor mai primi ceva sanctiuni ! Godaci nespalati si inapoiati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top