Rusia a denunţat marţi „acţiunile negândite” şi decizia „profund dezamăgitoare” a europenilor menită să declanşeze procesul de reglementare a diferendelor prevăzut de acordul internaţional asupra programului nuclear iranian din 2015, informează AFP.

„Nu excludem că acţiunile negândite ale europenilor ar putea duce la o nouă escaladare în jurul acordului asupra programului nuclear iraniană şi să facă imposibilă punerea lui în aplicare în cadrul convenit iniţial”, a atenţionat Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

Moscova a subliniat că nu vede „niciun motiv pentru un asemenea demers”. „Mecanismul de reglementare a diferendelor a fost creat în scopuri total diferite. Cauzele dificultăţii de pune în aplicare acordul sunt în general cunoscute şi nu sunt legate de Iran”, ci de SUA, care s-au retras unilateral din acest acord în 2018 şi au impus noi sancţiuni împotriva Teheranului, a pledat diplomaţia rusă.

Potrivit Moscovei, programul nuclear iranian „rămâne sub controlul constant al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), fără precedent prin amploarea şi profunzimea sa de verificare”.

„În pofida tuturor provocărilor, acordul asupra programului nuclear iranian nu şi-a pierdut pertinenţa. Susţinem punerea lui în aplicare sistematică şi conform parametrilor conveniţi” în 2015, a continuat diplomaţie rusă, cerându-le europenilor „să nu agraveze situaţia”.

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, prevăzut în text, pentru a constrânge Teheranul să revină la respectarea angajamentelor asumate, au anunţat şefii celor trei diplomaţii, într-un comunicat comun emis marţi, indicând însă că nu se alătură campaniei de presiune maximă purtate de SUA împotriva Republicii islamice.

La 5 ianuarie, Teheranul a anunţat „a cincea şi ultimă fază” a planului său de reducere a angajamentelor, ca ripostă la ieşirea SUA din acord în 2018 şi la restabilirea de sancţiuni americane aspre care strangulează economia iraniană.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Moscova denunţă „acţiunile negândite” ale europenilor şi atenţionează cu privire la o nouă „escaladare”

  1. bogdan i spune:

    Unde-s Trollii kremlinului ? Gata „capicile” ? 🙂

  2. bogdan i spune:

    Grohaiala a la Putler: prietenii mei teroristii iranieni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top