South StreamPartea bulgară intenţioneaza să reia discuțiile privind realizarea conductei de gaz „South Stream”, a declarat adjunctul ministrului energiei din Rusia, Iuri Sentiurin, citat de RIA Novosti.

„Cel puțin, această informație ajunge la ministerul nostru” – a declarat oficialul reporterilor.

Proiectul gazoductului „South Stream”, care ar urma sa ocoleasca Ucraina, a fost proiectat pentru a livra în Europa 67 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Prima linie a fost planificata să fie data in functiune la sfârșitul anului 2015. Conducta urma să treacă prin teritoriul Bulgariei, Serbiei și Ungariei şi, potrivit analiștilor, avea un cost de construire de 17-21 miliarde de euro.

Uniunea Europeană s-a opus construcției conductei de gaz, pentru că, potrivit celui de-al „treilea pachet energetic”, care reglementează condițiile pentru achiziționarea de gaze de către țările membre, furnizorii de gaze nu au voie să dețină concomitent conducte magistrale în UE. De aceea, în vara anului 2014, premierul Bulgariei Plamen Oreșarski a înghețat proiectul.

Moscova, la rândul său, a susținut că acordurile interguvernamentale semnate pentru realizarea conductei prevaleaza juridic asupra legilor UE, în plus, aceste acorduri au fost încheiate înainte de adoptarea celui de-al „treilea pachet energetic”.

Mai târziu, „Gazprom” a anunțat că o conducta cu o capacitate similară va fi construita pe sub Marea Neagră, până la sfârșitul anului 2016, dar că aceasta nu va duce în Bulgaria, ci în Turcia. „Gazprom” si compania turca Botas au semnat un memorandum de înțelegere pentru construcția conductei „Turkish Stream” prin Marea Neagră.

Cu toate acestea, construcția noului gazoduct a fost pusă sub semnul întrebării. În primul rând, în vara anului trecut, discuțiile dintre Turcia și Rusia privind construcția conductei au stagnat din cauza lipsei unui acordu-cheie pentru Ankara care stabilea prețul gazelor naturale rusești. In plus, a devenit clar faptul că Federația Rusă insistă pe construirea a patru fire de conducta, cu o capacitate totală de 63 de miliarde de metri cubi pe an. Ankara, la randul sau, era de acord cu privire la construcția unui singur fir, care sa aduca gaze necesare pentru Turcia.turkish

La sfârșitul anului 2015, a devenit clar faptul că „Turkish Stream” este suspendat pentru o perioadă nedeterminată din cauza deteriorării relațiilor ruso-turce după incidentul aviatic, cand Turcia a doborât un Su-24 rusesc.

În luna ianuarie a acestui an, presa bulgară a scris că premierul  Boiko Borisov ar fi primit de la Moscova un „semnal” că lucrările la proiectul „South Stream” ar putea fi reluate în acest an din cauza deteriorării relațiilor dintre Rusia și Turcia. De asemenea, se afirma că reanimatul „South Stream” va îndeplini cerințele din cel de-al „treilea pachet energetic” al UE.

La scurt timp după aceea, Ministerul Energiei din Rusia a negat stirea presei bulgare: „Statutul este acelasi, proiectul este oprit”, – a declarat reprezentantul Ministerului rus. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov a negat, de asemenea, zvonul că Rusia este gata să reia negocierile cu Bulgaria.

Mai târziu, Guvernul bulgar a refuzat să confirme existenta unor discuții cu Rusia privind reluarea proiectului. Cu toate acestea, în luna februarie, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov a admis că tarile UE ar fi interesate în perspectiva de reluarea proiectului „South Stream”.

În același timp, la începutul lunii februarie, Parlamentul bulgar a respins propunerea reluarii proiectului „South Stream”.

Ambasadorul UE în Rusia, Vygaudas Usackas în aceeași lună a menționat că Uniunea Europeană va relua discuțiile privind „South Stream” numai daca acest proiect va fi în deplină conformitate cu normele celui de-al „treilea pachet energetic”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top